Vilka är dem som berörs Om klonade djur i livsmedelsförsörjningen?

År 2006, den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) ut dokument som tydde på att klonade djur och produkter klonade djur skulle släppas in i amerikanska livsmedel. Resultatet blev en massa rabalder av medborgare över hela världen, som väckte stor oro idén om klonade djur i livsmedel. Denna offentliga kommentar speglad svaret till genetiskt modifierade organismer och andra avslöjanden om amerikanska jordbruket såsom exponeringar av koncentrerade insatser foder och rutin utfodring av djur gjorde delar av andra djur, en situation som kan ställa till bovin spongiform encefalopati, eller galna ko sjukdom.

FDA har hävdat att klonade animaliska produkter är säkra för konsumtion, och har utfört ett stort antal studier på kloner och deras produkter för att stödja detta påstående. I själva verket har produkter från klonade djur redan ätits upp av några amerikaner, till synes utan några skadeverkningar. FDA analyserade strukturen och innehållet av klonade animalieprodukter och jämfört den med traditionellt återges djur, och fann ingen statistisk skillnad mellan de två.

För konsumenterna flera saker som är aktuella i diskussionen om klonade djur. Den första är frågan om huruvida klonad vävnad och animaliska produkter är riktigt säkra. Den andra är att många kloner är även genetiskt modifierade, och FDA har sagt att genetiskt modifierade animaliska material är säkert som människoföda. Den tredje är en fråga om val: huruvida klonat kött och animaliska produkter är säkra, konsumenterna vill kunna välja vad de sätter i sig som. Den första oron klonade djur är till stor del neutraliseras av bekostnad av att producera en klon. Vilken teknik kan bli billigare, vilket gör en klon är arbete intensiv och mycket kostsam: möjliggör kor att reproducera normalt är fortfarande billigare. Kloner används för att förbättra lekbeståndet: genom kloning, till exempel ett särskilt perfekt tjur, kan en jordbrukare öka uttaget av sperma för att producera kalvar eller sälja till andra dikobönder. Dessa kloner leva bortskämda liv, eftersom de är mycket värdefulla djur, även biologer har uttryckt sin oro för artrikedomen: klonade djur minskar mångfalden, särskilt om en klon som används för att producera potentiellt hundratals avkomma. Den andra frågan är om genetisk modifiering av klonade djur, mer problematisk. Det kan vara mycket svårt att isolera genetiskt modifierade djur från normala djur eller deras klonade anhöriga, men eftersom djurens fortplantning är mer märkbar än växter, "cross pollination" kan vara lättare att undvika. Men genetiskt modifierad lax som rymt ut i naturen har allvarliga problem för vild lax, eftersom genetiskt modifierad fisk kan fortfarande ras och späd den vilda genpool. Syftet med genetiskt modifierade klonade djur är oklar, eftersom FDA inte har angett någon avsikt att låta sina produkter på marknaden på grund av oro för hälsan, men risken för genetiska korruption friska djur finns kvar.

Slutligen är frågan om valet en stor en. Många djurrättsaktivister har tagit upp frågor om hur humant klonade djur kommer att behandlas, eftersom de verkar vara ett steg bort från konventionellt framställd djur. Personer som bryr sig om djurens rättigheter är oroliga klon rättigheter samt, eftersom klonade eller inte, de djur som fortfarande har tankar, känslor och önskningar. Andra konsumenter försöker helt enkelt äta mer naturlig eller hälsosam mat, och tvivlar på att konsumera klonade djur. Om FDA inte väcka och upprätthålla märkning lagar, kan folk inte kunna fatta välgrundade beslut om sin mat. Mat aktivister har varnat för att spåra kloner kan vara mycket svårt, och det kanske inte ens är möjligt att korrekt märka kött gång klonade djur in i livsmedelsförsörjningen. De ekologiska bönderna har redan vidtagit åtgärder för att skydda sina lager, men det kan bli svårt när flera generationer av ättlingar till klonade djur finns att tillgå på den öppna marknaden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.