Vad är skillnaden mellan en Gourmet och Gourmand?

Enligt vissa är det tekniskt sett ingen skillnad i modern engelska mellan begreppen gourmet och gourmand . Båda har innebörden typiskt tillskrivs gourmet , en person som känner och uppskattar god mat. Men de två begreppen skiljer sig åt i connotative betydelser.

Många engelsktalande känner att gourmand medför en tendens till frosseri och att en gourmet är en något mer reserverade individuellt. En gourmet kan anses vara mer av en kritiker, och en gourmand mer av en hedonist, men båda är finsmakare. I äldre eller mer konservativ behandling, gourmand är närmare innebörd till frossare än till gourmet .

Båda orden är lån till engelska från franska. På franska, gourmand ursprungligen som en frossare, men ordet utvecklats till att betyda en person som har god mat i modern franska. Därför är den engelska termen närmare innebörd till den äldre franska definition, som rådde vid termen infördes först till engelska. Nyligen det engelska ordet gourmand har börjat utvecklas på samma sätt som den gjorde på franska.

Gourmet , å andra sidan, är en förvrängning av den gamla franska groumet , som betyder "tjänare" eller "vin steward" och även ett besläktat med den engelska brudgummen . Dess moderna betydelse på både franska och engelska, som en person med förfinade kulinariska smaker, påverkades av ordet gourmand . Medan vissa som själv identifierar sig som finsmakare kan motsätta sig att bli kallad en gourmand, är skillnaden mellan de två absolut inte i sten, och användningen av antingen sikt kan motiveras.

En viktig skillnad mellan gourmet och gourmand är att gourmet är används som ett adjektiv och ett substantiv. Fin mat och vin och nästan allt är inblandade i produktionen eller beredningen kan kallas gourmet . Därför är det vanligt att höra av gourmet-kockar, gourmetrestauranger och kokböcker gourmet, för att nämna några.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.