Vad är skillnaden mellan dextros, fruktos och glukos?

dextros, fruktos och glukos är alla monosackarider, som kallas enkla sockerarter. Dessa socker kan kombineras för att bilda mer komplexa sockerarter, inklusive disackarid kallas sackaros, eller socker. Den primära skillnaderna mellan dessa socker har att göra med hur de metaboliseras av kroppen, och alla spelar en viktig roll i kroppens funktioner.

Fruktos är en mycket söt socker som finns i många frukter . Smaken är intensivt ibland kladdiga, vilket alla som har ätit en bit övermogen frukt vet, och det anses vara den mest söta av naturligt socker. Fruktos kan även erhållas genom fördelningen av sackaros, som är gjord av kopplat fruktos och glukos molekyler. Fruktos har ett lågt glykemiskt index, vilket innebär att det tar lång tid för kroppen att bryta ned, vilket resulterar i en långsam frisättning av socker, snarare än en plötslig rush. Av denna anledning är det ibland rekommenderas för diabetiker.

Dextros är helt enkelt en form av glukos. Lite mat paketerare vilja använda "glukos" på förpackningen i stället för "glukos" eftersom de tror att folk har negativa associationer till glukos. Detta socker är mycket rikligt i naturen och det finns i många vegetabiliska och animaliska vävnader, ofta tillsammans med andra sockerarter som fruktos. Kroppen är beroende av glukos för energi, med hjälp av detta socker till makten celler. När människor mäta sitt blodsocker, är de faktiskt mäta mängden upplöst glukos i blodet. Den molekylformel för glukos till glukos och fruktos är faktiskt samma. Både socker anses vara hexoses, vilket innebär att de har sex kolatomer bifogas till 12 väteatomer och sex syreatomer. De olika sätt på vilka molekyler kan fästas orsaka olika hexoses att agera annorlunda, skapar olika kemiska föreningar som lånar ut den hexoses några särskilda egenskaper.

Glukos är vad som kallas en aldohexose, vilket innebär att det innehåller ett sammansatt kallas en aldehyd, belägen vid den första position i molekylen. Aldehyder har en kolatom som är knuten till en väteatom och även dubbel bunden till en syreatom. Fruktos, å andra sidan är en ketohexose, som innehåller en keton som består av en enda kolatom dubbel bunden till en syreatom. Den ketone i fruktos är knuten till andra position i molekylen. Ketoner spelar en viktig roll i biokemi.

Den enkla konstruktioner av detta socker gör att de kan kopplas på flera olika sätt med andra molekyler, skapar mer komplexa sockerarter som kommer att bete sig annorlunda i kroppen och generera lite extremt svårhanterliga kemiska formler. För konsumenterna är det viktigt att komma ihåg att etiketter som säger "glukos" egentligen "glukos. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.