Hur ska jag välja mellan trä och plast Skärbräda?

Många konsumenter söka konsensus bland experter innan de köper ett nytt verktyg eller utrustning. Andra kan inhämta yttrande från en myndighet eller resultatet av konsumenternas labbtester. Tyvärr när det gäller plast mot trä skärbrädor, finns det ingen sådan konsensus.

Konventionell visdom lutar mot plast skärbrädor grund av sin nonporous ytor, men trä skärbrädor har inte förlorat sin popularitet genom åren. Antingen sort kommer att göra jobbet skärbrädor var utformade för att utföra-skydda knivar och bänkskivor från skador under bearbetningen.

Trä skärbrädor har fördelen av tid. Kockar har förberett maten på träskivor eller bänkskivor i århundraden med några omfattande kontamination problem. Trä är en ganska förlåtande yta som fungerar bra med vassa knivar.

Trä skärbrädor är också mycket robust, vilket tillåter användaren att skära kött och hacka tjock grönsaker med tillförsikt. Trä skärbrädor har också en dekorativ överklagande, eftersom de ser ut som ett trött bit av traditionell köksutrustning. Kombinerat med en trä slaktbänken, trä skärbrädor ge köket en rustik charm.

Plastic skärbrädor har tekniken på sin sida. De har en nonporous yta, vilket betyder saft från kött och smuts från grönsaker inte kan tränga djupt in i ytan. Plast skärbrädor har också några självläkande förmåga-nedskärningar som gjorts av vassa knivar kan nästan försvinna med tiden.

Skärbrädor av plast är vanligen maskindisk, som många experter ser som en högre grader av sanitet. Plast skärbrädor finns i en mängd olika färger och storlekar, vilket gör det möjligt att matcha skärbräda till den övergripande färgschema i köket. Plast skärbrädor ge intrycket av en modern professionellt kök. Den oro skärbrädor i allmänhet har lite att göra med deras utseende eller förmåga att erbjuda en trygg, säker arbetsyta. Det främsta bekymret över plast mot trä skärbrädor är sanitet. Flesta trä skärbrädor är mycket porös, vilket innebär att juice från kött kan tränga igenom ytan och bakterier kan förbli instängd i Spåren av knivar. Det rätta sättet att rengöra en trä skärbräda är att använda varmt vatten och tvål, därefter antingen klappa styrelsen med en handduk eller låt den lufttorka. De som rekommenderar plast skärbrädor säga att detta är en inbjudan till livsmedelsburna sjukdomar. När trä skärbräda kommer i kontakt med en ny bit kött eller en ny grönsak, farliga bakterier som E. coli och salmonella kan överlåtas. De som föredrar trä skärbrädor hävdar att dålig hygien är en myt bygger på ett felaktigt antagande. Även om vissa bakterier kan överleva reningsprocessen innehåller trä naturliga ämnen som dödar bakterier. Bakterier i allmänhet inte gillar trä, så alla bakteriella föroreningar som fastnar under ytan kommer att dö snabbt. En del av massivt trä skärbrädor kan överleva disk processen, så sanitet inte borde vara något problem. En grundlig rengöring med blekmedel /vattenlösning eller ättika bör föra en trä-skärbräda relativt germ-free.

Förespråkare av plast skärbrädor citera statliga undersökningar som stöder påståendet att plast är mer hygieniska. Eftersom köttsaften har ingenstans att gå, innehöll några bakterier i dem kommer omedelbart att spolas bort under reningsprocessen. Knivar skär inte djupa spår i de flesta plast skärbrädor, så bakterier har färre platser att gömma sig mellan användningsområden. Vissa experter som stöder användningen av trä skärbrädor säga att plast är nonporous natur är inte nödvändigtvis en garanti för att bakterier inte kan frodas på ytan. Plast är inte säkrare än trä om vänster otvättade och unsanitized i timmar åt gången.

Så när försöker välja mellan ett trä eller plast skärbräda, kanske du vill tänka på andra faktorer än renhållning. Kommer styrelsen att sitta säkert på arbetsytan och kan enkelt tvättas i din diskho? Vissa yrkesutövare rekommenderar att använda olika skärbrädor för beredning rå kött och ingredienser som örter, gröna sallad och rena grönsaker. Detta kan minska risken för korskontaminering oavsett om de skärbräda är trä eller plast.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.