Vem är Voltaire?

Voltaire är en pseudonym för François-Marie Arouet, en fransk författare av upplysningen. Voltaire var en produktiv författare och filosof, Penning essäer, pjäser, dikter, romaner och fungerar facklitteratur. Han var också känd för sin kvickhet och rättframma politiska åsikter. Voltaire kritiserat de flesta institutioner på hans tid, inklusive adeln och den katolska kyrkan, och kämpade för reformer såsom religionsfrihet och rätten till en rättvis rättegång.

Voltaire föddes i Paris den 21 november 1694, den sista av fem barn till en notarie. Hans mor kom från en adlig familj. Voltaire deltog Lycée Louis-le-Grand, jesuitskolan i sju år med början vid tio års ålder. Även hans far ville att han skulle satsa på en karriär i lag, var Voltaire mer intresserad av litteratur. Han arbetade en kort tid för en advokat i Paris, men blev snart känd för sin kvick poesi och aforismer.

Voltaire började röra sig i aristokratiska kretsar i Paris i hans tidiga tjugoårsåldern. När Duc d'Orleans blev föremål för hans satir, Voltaire var fängslad i Bastiljen under elva månader. Även om det, skrev han sin första pjäs, Oedipe , framgångsrikt iscensatt 1718. Voltaire började också använda pseudonymen under denna period.

Voltaire greps en andra gång under 1726, återigen efter förolämpande en adelsman. Han tillbringade två veckor i Bastiljen, men släpptes på villkor att han lämnar Frankrike. Han tillbringade en exil i nästan tre år i London, där han var imponerad av den engelska konstitutionen och skrifter politiske filosofen John Locke och vetenskapsmannen Sir Isaac Newton.

Voltaire återvände till Paris 1728. Inspirerad av den kunskap han hade vunnit utomlands, utvecklade han snart sin egen politiska filosofi. Han var till fördel för att utvidga de medborgerliga rättigheterna, även om han inte litade på de flesta människor att fatta ansvarsfulla beslut. Därför höll Voltaire som ett upplyst envåldshärskaren var den ideala statsform. I sitt arbete 1734, engelska eller filosofisk Letters , redogjorde Voltaire hans politiska övertygelse, starkt kritisera de stora institutionerna i Frankrike i processen. Återigen vände han exil, denna gång i hertigdömet Lorraine.

Voltaires förmögenhet började förändras under 1735. Han blev vän med Madame du Pompadour, mätress till kung Louis XV, och var en flitig besökare i Versailles. Han utsågs till kunglig historieskrivare i Frankrike och invald i Franska akademien. 1750 tillbringade han tid i domstol i en annan "upplyst monark," Frederick II av Preussen. Voltaire var inte längre välkommen i Frankrike två år senare, när han var redo att lämna Berlin, så han reste över hela Europa och fortsatte att skriva.

Voltaire slog sig ner i staden Ferney, Frankrike 1758. Under de 20 år han bodde där, skrev Voltaire många av hans mest kända och viktiga verk, inklusive Candide 1758. Han utvecklade sina filosofier, däribland Deism, tron på Gud bygger på en rationell observation av naturen snarare än på blind tro. Hans Dictionnaire philosophique (1764), som handlar om hans DEIST övertygelse, var oerhört kontroversiellt för sitt förkastande av organiserad religion.

När Voltaire återvände till Paris strax före hans död den 30 maj 1778, välkomnades han som en nationell hjälte. Hans skrifter var inflytelserik i den franska revolutionen på följande år, som förkastade både adeln och prästerskapet och kämpat för ökad personlig frihet. Voltaire är fortfarande vördas som en av Frankrikes och världens största tänkare. Ferney har bytt namn Ferney-Voltaire, och Voltaires hem det har blivit ett museum. Voltaire begravdes i Pantheon, men hans hjärna är i Bibliothèque National i Paris.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.