Vem är Sappho?

Sappho är en antik poet från den grekiska ön Lesbos. Hon föddes mellan 612 f. Kr. och 630 f. Kr. , och dog omkring 570 f. Kr. . Hennes poesi har inletts genom ens de stora mästarna, ritning beröm från lik av Platon och Horace. Hon är en av de första kvinnliga författare som vi känner till, och även om hennes arbete först nu existerar i fragment, med bara en verkligt komplett dikt överleva, fortsätter sitt rykte.

Sappho var en lyriker och skrev i det mystiska Lesbiska dialekt, som tros vara en av anledningarna till studiet av hennes arbete togs bort i den bysantinska eran-hennes språk hade blivit föråldrad under romartiden. Detta försvinner hennes arbete från den akademiska kanon för dagen resulterade i mindre och mindre av hennes dikter produceras av de skriftlärde, som förklarar, åtminstone delvis, varför så mycket av hennes arbete har gått förlorat till antiken. För närvarande kan vi läsa bara rycker i hennes arbete och måste fylla i tomrummet med anspelningar på hennes arbete med andra källor.

Bortsett från det gamla dokument överleva, inte mycket är känt om Sapfo. Reading hennes liv i hennes arbete genom att behandla hennes poesi som ett slags självbiografi är nu motverkas i samband med hennes författarskap är okänd. Den viktorianska eran kastade henne som ett slags älskarinna i en akademi för flickor, men detta var mer ett försök av hennes beundrare att göra henne mer tilltalande för förnäm klasser än verkligheten. När allt konsensus bland forskare har kopplad Sapfo som kan ha varit bisexuell, vilket uppenbarligen inte stämmer överens med den viktorianska perioden konservativa standard.

Actually, hon uppfattas-och obevisade-homosexuella tendenser är en av de få saker som Sappho är nu väl kända. Hon tycktes dras till skönhet i alla dess former, och skrev kärleksdikter till människor av båda könen. I själva verket härstammar hon den moderna definitionen av ordet lesbisk ; Sappho var ofta kallade Lesbian , eller kvinnan från Lesbos. Ordet Sapphic , som också har homosexuella konnotationer, är hämtade från henne också.

Vi kanske inte vet så mycket om Sapfo, men vi vet en del saker. Vi vet att Sappho kom från en aristokratisk familj, eftersom hennes iakttagelser om vissa miljöer, liksom hennes resor, ger belägg för detta. Vi vet också att hon tvingades lämna sitt hem i Lesbos under ett uppror lett av Pittakos, och landsförvisades i Syrakusa på Sicilien, där lokalbefolkningen byggde en staty till hennes ära lika välkomna.

Det finns också en ganska romantisk berättelse om hennes död som berättar att Sappho hoppade ur Leucadian klipporna för kärleken till en färjkarlen heter Faon. Berättelsen datum så långt tillbaka som Menander, som levde 342-291 f. Kr. , men är okontrollerbar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.