Vem är Rumi?

Rumi, mer formellt kallas Malwana Jala ad-Din Muhammad Rumi, är en av de mest inflytelserika persiska poeter från 13-talet. Hans verk firas inte bara av sufismens det inspirerar utan också av de flesta i den muslimska världen. Hans poesi överskrider också hans persiska rötter och är en erkänd både andlig och vacker skrift av många människor i många olika religioner i resten av världen.

Rumi ofta förknippas med sufismen och med Mawlawiyya Order känd, till större delen av världen som virvlande dervischer. Han hyllades att Gud bör firas genom poesi, sång och dans. Sufierna tror ofta att Rumis skriver är bara lyckats betydelsen av Koranen. Ur litterär synpunkt är poesi Rumi anses som den mest inflytelserika persisk poesi och hans inflytande kan visas i de många stora persiska poeter som följde honom.

poesi Rumi har jämförts med boken av Psalms och visan . Han skriver som älskare av Gud, försöker att förena hur distans har kommit mellan honom och Gud. Hans dikter kan läsas enbart som kärleksdikter, men de måste också betraktas som en symbol för människans förhållande till det gudomliga. Den stora arbete Rumi är Masnavi-ye Manavi . Det är också ibland kallas Koranen-e Parsi . Den första titeln översätts till Rhyming kupletter av djup andlig mening , och det andra Den persiska Koranen . Under antingen titel, anses det av både religiösa ledare och lärda att vara en av de finaste verk av mystisk poesi som någonsin tillverkats.

Masnavi-ye Manavi innehåller sex poesiböcker alla berörande om sökandet efter Gud av människor. Det finns bokstavligen hundratals berättelser i versform som illustrerar svårigheterna med den mänskliga tillstånd då kopplas bort från Gud, och den glädje som kommer när man är förenad med Guds avsikt.

Rumi är också krediteras med Diwan-e Shams-e Tabriz-i , ett verk tillägnat sin älskade vän Shams som var dervisch. Människor har jämfört förhållandet mellan Rumi till Shams som liknar Platon till Sokrates. Detta arbete är ofta som andliga arbete Shams, mycket som platoniskt arbete är ofta en omstöpning av Sokrates filosofi. Förutom dessa två stora verk, skrev Rumi ytterligare flera diktsamlingar och predikningar. Han är också som författare till en mängd insamlade tal. Däremot har det varit ganska välkänt faktum att Rumi inte skriva dessa tal, men han räddade dem.

Rumi i moderna dag har översatts till flera språk. Han fortsätter att påverka även det moderna tänkandet, och hans dikter har sjungit och registreras av populära artister som Madonna. Moderna översättningar av Rumi fortfarande köpas, vilket gör Rumi en av de mest populära poeterna i dag, överträffar arbetet i många moderna poeter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.