Vem är Pol Pot?

Född den 19 maj 1925 som Saloth Sar, var Pol Pot premiärminister i Kambodja från 1976 till 1978. Medan Pol Pot var vid makten, var känd Kambodja som demokratiska Kempuchea och genomgick en serie experiment för att bli ett socialistiskt samhälle. Pol Pot föddes i Kampung klinka provinsen i Kambodja till en rik familj. Han var bekant med den kungliga familjen, eftersom hans syster var konkubin en kung. Efter att ha gått college och tekniska skolor i Kambodja, studerade Pol Pot också i Frankrike och erbjöd sig med internationella arbete brigad för att bygga vägar i Jugoslavien 1950. Utomlands, engagerade han med det franska kommunistpartiet (PCF) anti-kolonialistisk rörelse, som stödde det vietnamesiska kriget mot Frankrike. Pol Pot gick en hemlig kommunist cell kallas Cercle Marxiste som hade tagit över Khmer Student Association (AER) detta år, 1951.

Failed tentor tvingade Pol Pot att återvända till Kambodja 1953. Även undervisning fransk litteratur och historia, blev han sambandet mellan etablerade politiska partier som demokrater och Pracheachon och den underjordiska kommunistiska rörelsen. Under 1960-talet, eftersom den kambodjanska regeringen arresterades medlemmar Pracheachon ökade Pol Pot upp leden snabbt att bli sekreterare i kommunistpartiet.

Hans engagemang för kommunismen orsakade småningom Pol Pot fly till Vietnam, där han grundade Röda khmererna rörelsen. Betona självförtroende, bröt rörelsen från dess kommunistiska rötter att omfamna kambodjanska nationalism. Elements of Therewada buddhismen hjälpte också till att göra det möjligt för parten att komma bort från den kommunistiska ideologin. Det sena 1960 och början av 1970-talet, som Nordvietnam ständigt förnekas stöd, Pol Pot organiserade Röda khmererna rörelse till en legitim politisk parti, Kambodja partiet i Kampuchea (CK), som ledde uppror mot den kambodjanska regeringen. En av partiets huvudsakliga principerna var att proletariats bör definieras som arbetarklass jordbrukare, och att åstadkomma förbättringar för deras liv var syftet med rörelsen. Tagit fart bland studenter och lärare, de röda khmererna rörelsen, erkändes av 1974, med 63 länder. FN röstade om huruvida man skall erkänna Pol Pots rörelse eller den dåvarande regeringen som den legitima regeringen i Kambodja. Röda khmererna rörelsen förlorade med två röster.

Pol Pot kom till makten en gång huvudstad i Kambodja, Phnom Penh, sjönk under 1975. Partiet började verkställa Pol Pots planer på att avskaffa kapitalismen. Detta inkluderade evakuerades städer och massutskick av mängder av människor till landsbygden. Valuta utfördes oanvändbar. Äta och utbildning har genomförts genom gemensamt boende. Den som utgjorde ett hot eliminerades hänsynslöst. Av en befolkning på åtta miljoner år 1975, två miljoner avrättades. Ekonomiskt misslyckande framkallade en landsomfattande hunger kris, men var utanför stödet inte accepteras, eftersom självtillit fortsatte att utgöra grunden för de röda khmererna.

År 1978 orsakade Vietnams invasion av Kambodja Pol Pot att fly till Thailand. Därefter tillbringade han de återstående 20 åren av sitt liv i skogarna i Kambodja och Thailand, även om han fortfarande kvar lite kraft i de röda khmererna. Den 15 april 1998, skulle han höra via radion visar Voice of America att partiet han grundat var räckte honom över till amerikanska myndigheter. Samma dag, lider av Hodgkins sjukdom och cancer och förlamade av en stroke, dog Pol Pot i sömnen. Frågor kvarstår om hans död var på grund av hjärtsvikt eller självmord.

Pol Pot, som Kinas Mao Zedong, inte bara hade inhemskt stöd, men även internationellt stöd, som han försökte skapa ett rättvist samhälle. Den brutalitet med vilken han försökte att nå sina mål, men slutligen ledde till hans fall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.