Vem är Mulan?

Mulan är hjältinnan i Ballad av Mulan , en urgammal kinesisk dikt diarieförs först i 6: e århundradet CE. Även denna text går förlorad, är det nämns som källa i en 12th century text inklusive dikten. Mulan klär sig som en man att ta sin gamla fars plats i armén och skiljer sig på slagfältet. Hennes berättelse var också föremål för en 1998 Disney film. Den ursprungliga berättelsen om Mulan, som en dikt avsedd att sjungas, ger inte mycket i vägen för historiska detaljer. Historien är enkel. Mulan enlists i armén efter att ha sett sin fars namn i registren, eftersom det inte finns några män i en lämplig ålder att kämpa i hennes familj. Efter Mulan blir en berömd krigare och sin tid som tjänsten upphör, erbjuder kejsaren henne regeringens ståndpunkt, men hon avböjer och bad i stället för en kamel att hjälpa henne på resan hem. Senare, hennes kamp kollegor besöker hennes hem och upptäcka hennes sanna kön. Den slutliga bilden av dikten är en manlig och en kvinnlig hare kör sida vid sida, tillsammans med konstaterandet att de är omöjliga att skilja från varandra.

Kinesisk historia skrivas senare under medeltiden diskutera historiska karaktär Mulan, men detaljerna är splittrade. En tidig källa platser Mulan i norra Wei-dynastin (386-534), medan en annan lägger henne i slutet av Sui-dynastin (581-619). Hennes efternamn, som inte nämns i dikten, växelvis ges som Zhu, Wei, och Hua. Hua Mulan, det namn som används i det 16th århundradet lärd Xu Wei pjäs inspirerad av berättelsen, är den mest kända varianten. Disney versionen använder Fa , det kantonesiska uttalet av samma karaktär som representerar Hua i mandarin.

Historien om Mulan har fångat fantasin hos många genom åren och har blivit föremål för spelar och böcker både inom och utanför Kina. Hon är en populär symbol för de starka, påhittig kvinna. Den kinesiska maskot för 2007 FIFA Women's World Cup är baserad på Mulan, och en krater på planeten Venus är uppkallad efter henne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.