Vem är Jezebel?

Jezebel är en karaktär som nämns i Bibeln i Book of 1 Kings. Hon är en fenicisk prinsessa som blir hustrun till Israels kung Ahab. Jezebel ger dyrkan av Baal, en feniciska Gud, Israel, upprörde de judiska profeter, och är slutligen avrättas. En Jezebel förekommer i Nya Testamentet Uppenbarelseboken, men hon kan vara med tanke på att namn med hänvisning till Gamla Testamentet karaktär. I kristna västerländska kulturen, Jezebel har kommit att hänvisa till en elak, förförisk kvinna. Namnet kan användas som en förolämpning, eller det kan bara betyda att en kvinna är förförisk och lockande, men inte nödvändigtvis onda.

Jezebel porträtteras som en svekfull kvinna som använder sin make och senare hennes söner att vinna och behålla makten över Israel. Förutom att inleda dyrkan av sin gud i Israel och orsakar tempel som ska byggas i hans ära, är Jezebel ansvarig för genomförandet av många profeter Jehova Gud, det judiska folket hon regler. Efter Jezebel ingenjörer död av en man vid namn Nabot och hans söner som felaktigt anklagar dem för förräderi, så att Ahab kan ta i besittning av sin vingård, profeten Elia profeterar Jezebel våldsamma död.

Jezebel överlever både Ahab och hennes äldste son, Ahasja, som drottning. Hennes yngre son, Joram, lyckas till tronen, men dödas av Jehu, som därefter blir kung av Israel. Under upproret leddes av Jehu, är Jezebel också dödats, uppfylla Elias profetia. Hon trycks ut från sitt fönster och hennes kropp är uppäten av hundar. En del av Jezebel rykte som en förförerskan kommer från en vers i 1 Kungaboken som beskriver hennes applicera kosmetika i förberedelse för hennes död.

Den Jezebel i Uppenbarelseboken är en prästinna som institut hädiska praxis bland hennes anhängare i Thyatira, i dagens Turkiet. Vissa forskare anser att detta avsnitt som en samtida figur som läsarna skulle ha känt igen från beskrivningen. Jezebel användes troligen som ett smeknamn för att peka på kvinnans ondska och dyrkan av andra gudar än Jahve, mycket som namnet ibland används idag.

>

Även termen Jezebel har använts under århundraden som en förolämpning mot kvinnor som anses vara omoraliska och sexuellt hot, har nyligen förlorat en del av dess religiösa konnotationer. Idag kan en Jezebel helt enkelt vara en attraktiv, egensinniga kvinna som tar kontroll över sin sexualitet. Författare Tom Robbins och Isaac Asimov har både erbjuds alternativa åsikter Jezebel i sitt arbete, vilket tyder på att den bibliska berättelsen är vinklad och att Isebel var en stark kvinna som verkat för dyrkan av Gud sitt folk och stödde de manliga härskarna i hennes familj.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.