Vem är Haydn?

Joseph Haydn (1732-1809) är en av de mest produktiva och mest kända Viennese kompositörer under den klassiska perioden av musik. Även om han ofta kallas Franz Joseph Haydn, blev han aldrig känt med detta namn under sin livstid, och musik purister ofta insistera på att "Franz" utgå vid hänvisningar till Haydn.

Haydn växte upp i en mycket musikalisk familj. Konton hänvisa till hans familj ofta sjunga tillsammans eller med grannar i sitt hem i Rohrau. Haydn far var en välkänd spelman. Två bröder var också framgångsrik musiker i sin livstid. Michael Haydn blev en kompositör, även om han säkerligen inte metoden i sin brors talang. Johann Evangelist Haydn var väl älskad tenor. Båda erkänt föräldrar som Haydn hade extraordinära musikaliska gåvor. Som sådan skickades han att studera musik med en avlägsen släkting, Johann Franck.

Haydn var bara sex på den tiden och konton berätta att han var ofta hungrig och illa behandlade av Franck. Men i sina studier han lärt cembalo, violin och även att sjunga. Hans förmåga att sjunga väckt Haydn uppmärksammats av George von Reutter, som tog över Haydns vård och värvat honom som medlem av den populära gosskör i Wien i StStephen's Cathedral.

fortfarande lider nonchalera Reutter, och inte gett mycket musikalisk utbildning, lyckades Haydn att samla en hel del kunskap vid St Stephen's. Det ansågs den musikaliska centrum av Wien i många avseenden, och nästan alla ledande kompositör av tiden utförs det på en gång eller annan. Hur en hungrig liten pojke kunde fortsätta att älska musik och lära sig så mycket är svårt att gissa. Kanske lärande var hans tillflykt från en annars försummas barndom. När Haydn var sjutton, kunde han inte längre sjunga höga pojken tenor och avskedades från koret. Under flera år reste han som frilansande musiker innan han anställdes som biträdande direktör (kappellmeister) av Eszterházy familj, en av de mest förmögna och väl anslutna familjer i Österrike. Han blev snart chef eller ledare av familjens lilla orkester grupp, och skulle stanna där i trettio år, producerar många kompositioner. Han blev känd utanför kungliga kretsar, och skrev ungefär hälften av hans arbete för publicering och hälften till orkestern han regisserade.

Mozart och Haydn blev vänner på 1780-talet. Haydn var överväldigad av Mozarts geni, och de två blev oskiljaktiga. Det verkar logiskt att Haydn lätt kunde ha anknytning till de svårigheter som Mozart uthärdade som ett underbarn. De två var också en del av en FRIMURARLOGE dedikerad till katolicismen. De två stora kompositörer ofta spelat stråkkvartetter tillsammans, och Mozart ägnade en rad stråkkvartetter till "Masonic sin bror," Haydn. En resa till England på 1790-talet tjänade Haydn ännu mer beröm. Under denna tid komponerade han några av hans mest kända verk av i dag, inklusive den vackra Surprise Symphony . Nu ganska rik, drog han till Österrike, kämpar för en tid en sjukdom, vilket gjorde det omöjligt för honom att komponera. Han kunde komponera en liten patriotisk melodi som nu används i både den österrikiska och tyska nationalsånger.

Haydn var älskad av många som anmärkte på hans känsla för humor, hans ödmjukhet och hans okuvliga energi. Hans äktenskap 1760 med Maria Anna Keller var olycklig, och de hade inga barn tillsammans. Trots hans fromma natur som är katolik, tror man att han hade flera älskarinnor under hela sin livstid och kan ha far till ett barn eller två med matte Luigia Polzelli. Utsikt över hans otrohet Men han sa att vara snäll och begåvad. Han påverkade starkt utvecklingsländerna musikaliska former av symfonin och stråkkvartett. Hans verk anses vara den mest inflytelserika på andra artister i den klassiska eran.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.