Vad är en Bris?

En Bris är en religiös ceremoni som hölls den åttonde dagen i livet för manliga judiska spädbarn. Under ceremonin, är barnet välkomnas in i förbundet mellan Israels Barn och Gud. Den viktigaste egenskapen hos en bris är omskärelsen utförs på barnet, men ceremonin också tillkännagivandet av barnets hebreiska namn och en rituell måltid efteråt att avsluta ceremonin.

På hebreiska är bris känd som Brit milah . "Bris" är jiddisch, från Ashkenazi Jewish bris milah . Ceremonin är helt klart av den hebreiska Bibeln: Judiska pojkar måste omskäras för att betraktas som en del av det judiska samfundet. Män som konverterar till judendomen måste också genomgå en bris. Den Bris är så viktigt att ceremonin kommer att hållas på sabbaten eller en judisk helgdag, om den utsatta dagen råkar falla på en av dessa dagar.

Under ceremonin, är barnet som innehas av en sandek , en nära vän till barnets familj som kan växa för att bli en mentor. Många familjer ge denna ära med någon som är barnlös, symboliserar en förhoppning om att sandek en dag kommer att ha barn. Traditionellt ligger barnet i knät på sandek på en ritual bänk.

För att betraktas som tjänsteman, måste en bris utföras av en mohel , en from judisk man som har utbildats för att utföra ceremonin. Den Bris utförs med en kirurgisk kniv, som att rita blod är en del av ceremonin. Traditionellt har sugs såret muntligen efter bris var färdig, men på grund av oro över risken för sjukdomsspridning, de flesta judiska sekter tillåta användning av ett glasrör så att oral-genital kontakt uppstår inte.

Om barnet redan har en omskärelse, eller om omskärelse skulle vara farligt, såsom i fallet med en HEMOFILIKER, en ritual blod käpp kallas hatafat dam brit kan användas som en stand-in för bris. En bris kan komma att försenas på grund av hälsoskäl, om barnets läkare eller mohel anser att bris skulle vara farligt, vilket är fallet för tidigt födda eller barn med gulsot.

>

bli inbjuden till en Bris är en stor ära, eftersom denna ceremoni är en stor händelse i livet för en judisk man. Gäster på bris Normalt börjar i de rituella bönerna sade under ceremonin och måltiden som följer. Eftersom judiska familjer inte traditionellt emot gåvor innan barns födelse, är det inte ovanligt för gåvor som skall presenteras vid Bris, även om detta inte krävs av gäster.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.