Vilka är kurderna?

Kurderna är folket i indo-europeiskt ursprung från Kurdistan. Kurdistan betyder "land för kurderna" och ligger i sydvästra Asien i bergsområde mellan Turkiet, Iran och Irak. Kurderna traditionellt nomadiserande folk och spenderar mycket av sin tid valla får och getter i högländer i Turkiet och Iran. Liv förändrades för kurderna efter första världskriget då föll det ottomanska riket gjorde att kurderna inte hade några egna Kurdistan stat och var inte längre fri att vandra genom de länder som de en gång hade.

Även om det brittiska-aided fördraget i Sèvres 1920 producerade nya nationalistiska stater, en kurdisk stat avslogs av Irak, Turkiet och Iran. Turkiet förbjöd kurderna att uttrycka sin traditionella kultur, med gå så långt som att förbjuda dem från att bära sin traditionella dräkt i turkiska städer. Den turkiska regeringen anser att kurderna "Mountain turkar", men ville att de skulle leva i städer för att jämna ut befolkningsfördelning.

Irak har också vägrat att se kurderna som en egen minoritet och har tidigare, angrep kurderna för deras stöd av Iran i Iran-Irak-kriget 1980-1988. Miljontals kurder flydde leva i Iran efter attentaten. Det kurdiska folket, mestadels sunnimuslimer, var också offer för korstågen som källor till kristen makt försökte erövra dem.

Mycket finns meningsskiljaktigheter mellan olika fraktioner av kurderna. Kurdistans Demokratiska partiet och PUK hade ett krig mellan dem över norra Irak som varade mellan 1994-1998. Massoud Barzani's Kurdistan Democratic Party och Jalal Talabani har Kurdistans Patriotiska Union 1998 kom överens om att dela sin makt i norra Irak.

En tribal samhälle är viktigt för kurderna. Kurderna förtroende tribal organisation som auktoritet som de saknar delstater. Tribal stöd hjälper dem tillträde till regeringen som en grupp snarare än på individuell basis. Iran har 150 olika stammar. Kurdiska stammar omfattar Sorchi, den Herkki, och Zibari. Det kurdiska språket har många dialekter och är ganska likt det persiska språket.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.