Vilka är Igorot?

Igorot är en etnisk folk i Filippinerna, klustrade i Cordillera regionen Luzon. De är kända för ris-terrass jordbruk och några av dem har varit kända för att vara kannibaler i det förflutna.

Igorot, eller Igolot, betyder ordagrant människor från bergen. Som man kan sluta sig till, är de en highland ras, och är väl anpassade till livet i upp höjder. Försäkra sig en stadig tillförsel av gröda, de har även utarbetat ett sätt att rista terrasserna vid sidorna av berget, där de växt med olika säd. Det Igorot människor är kategoriserade i sex olika etno-lingvistiska grupper: Bontoc, Ibaloi, Ifugao, Isneg (eller Apayao ), Kalinga och Kankana-ey .

Den Bontoc trivs på stranden av floden Chico. Känd som headhunters tidigare, har de vände sedan ryggen på sina kannibalistiska sätt. För närvarande har en stor majoritet av Bontoc anammat kristendomen. De har sömlöst lämnat över till ett fredligt, jordbruks folk.

Ibaloi också är ett agrart samhälle. Främst i södra Benguet finns cirka 93. 000 av dem över hela Filippinerna. Deras språk är från den austronesiska språkfamiljen.

Ifugao , å andra sidan, är kända för sina episka dikter och deras berättelser, såsom hudhud och ALIM . Ifugao människor har totalt fyra olika dialekter, och kallas ibland Amganad, Kiangan, eller Mayoyao . Ordet Ifugao betyder "från berget. " Isneg eller Apayao kan hittas bor nära stranden av Apayao floden. Ursprungligen slash-and-burn lantbrukare, har de börjat sedan öva mer hållbart jordbruk. Den Isneg är även känd som god fiskare, och har en förkärlek för kaffe.

Den Kalinga stammar är kanske den mest diplomatiska alla Igorot. De lägger stor vikt på släktskap och sociala band, och förebådade för fred pakter som har låtit sina stammar att bli stark. De är även kända som de mest smyckade av alla Igorot folket.

Slutligen Kankana-ey är en av de få stammar som fortfarande praktiken ett sätt att leva vanligare i gamla dagar, men det är snabbt försvinner också. I Kankana-ey , är unga män och kvinnor uppdelat efter kön och sedan blev verklighet i separata sovsalar. Trätt i en sovsal innebär en ung människas vilja att inleda de olika stadierna i frieriet. Courtships utförs i ebgan , eller "flickan huset. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.