Vem var Sokrates?

När vi talar om Sokrates, måste vi skilja mellan den historiska Sokrates och den figurativa Sokrates, dvs Sokrates i Platons. Either way, Sokrates kanske kan anses vara far till västerländska filosofin. Hans inflytande kan hittas i praktiskt taget alla filosofiska verk, och hans åsikter är fortfarande diskuteras och debatteras i dag. Den historiska Sokrates levde i antikens Aten 470-399 f. Kr. . Han var en mycket känd filosof under sin livstid, men gjorde sitt uppehälle som stenhuggare. Som filosof, är det märkligt att Sokrates skrev aldrig ner någon av hans åsikter. Av denna anledning är det känt om Sokrates och hans filosofi måste man utgå ifrån från verk av andra antika filosofer som Xenophon, Aristoteles och speciellt Platon, som alla skrev om honom efter hans död. Den enda kända verk som producerats om Sokrates under sin livstid var en påhittad lek kallas Clouds . är det allmänt accepterat att Sokrates levde ett hederligt och dygdigt liv. Sokrates levde minutiöst enligt lagstiftningen i sin stat och trodde starkt på rättvisa. Han trodde att dygden är kunskapen och berömda konstateras att "De ogranskade liv är inte värt att leva. " Trots Sokrates "ädel karaktär, fick han mycket kritik som så småningom ledde till hans fördömande och senare död.

Sokrates var egregiously illa omtyckt av den ansedda medborgare i Aten. Detta berodde på det som nu kallas sokratiska ironin och sokratiska metoden . Sokratiska ironin innebär att man låtsas vara okunnig för att avslöja falska föreställningar en annan under en diskussion. Den sokratiska metoden hänvisar till en rad frågor och svar som är avsedda att analysera, testa eller definiera ett visst begrepp.

Sokrates var känd för att påstå att det enda han visste var att han inte visste någonting, därmed sokratiska ironi. Han gjorde det till sin uppgift att ifrågasätta allt själv bekände vise i Aten för att lära av dem genom den sokratiska metoden. Genom sitt ifrågasättande, Sokrates att göra klart bristen på logik i deras tro. Detta visade sig vara ytterst pinsamt och deflaterar till Sokrates "aristokratiska samtiden. Konstaterade emellertid ungdomen i Athen deflation extremt roande och fascinerande, och så Sokrates fick många anhängare.

Public förakt för Sokrates slutligen resulterade i hans övertygelse om den vaga avgifter som han var skyldig till korrumpera unga och dyrka falska gudar. Platons Apology är tänkt att vara en noggrann, ord för ord rekord av rättegången och död av Sokrates, som explicates dessa avgifter liksom Sokrates "försvar. Sokrates passivt accepterade hans övertygelse och dödsstraff på grund av hans engagemang för lagen. Han dog vid 71 års ålder från odört förgiftning, trots möjligheten att fly i exil med hjälp av sina vänner.

Sokrates var lärare och mentor för den store filosofen Platon. När vi talar om den figurativa Sokrates, hänvisar vi till Platons skrifter av Sokrates, där han är den karaktär som uttrycker Platons åsikter. I många av Platons böcker, såsom republiken , Kriton och Phaedrus , är Sokrates samtalspartner eller högtalare. Även om vi inte kan vara säkra på vilka åsikter skrivna av Platon egentligen tillhörde Sokrates, tror man att mycket av sin karaktär och stil har bevarats.

Den figurativa Sokrates framstår också som huvudpersonen i en gammal satirisk lek. Clouds , skriven av den grekiska poeten Aristofanes, skriven och prefabricerade under Sokrates "livstid. Pjäsen gjort narr av Sokrates, liksom andra filosofer melded i hans karaktär. Enligt Platon var Sokrates extremt besvärats av Aristofanes bild. Trots den satiriska karaktären av Clouds , forskare menar att en del av Sokrates karaktär i pjäsen var sant att den historiska Sokrates "karaktär.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.