Vem var Dorcas?

Dorcas, även kallad Tabitha, är en kvinna beskrivs i Nya testamentet, i Apostlagärningarna. Hon är stor, eftersom hennes välgörenhetsorganisation, det faktum att hon var en lärjunge till Kristus, och också för att genom Petrus tro, är hon upp från de döda. Hon kan användas som ett exempel på de riktigt välgörande kvinnan i dagliga livet, och för att uppnå en livsstil förenlig med starka kristna värderingar. I Apg 9:36-42, vi får bara talas om Dorcas i Bibeln. Bara några verser är tillägnad henne men de säger oss ganska lite om henne. Först är hon särskilt känd för att hjälpa de fattiga, och när hon dör, är änkor skildras som visar alla de kläder som Dorcas gjort för dem, så de gråter och sörjer hennes död.

Peter ber vid Dorcas "säng och samtal till henne att stiga upp. Hon är återupplivas och blir levande vittnesbörd om Guds närvaro. I New International Version av Bibeln verser på Dorcas slutar med "Det blev känt över hela Joppa, och många människor trodde på Herren. " Det finns stor betydelse i detta lilla stycke, eftersom Dorcas är en av de få kvinnor i Bibeln som uttryckligen kallas Kristi lärjunge. Många kvinnor kallas Kristi efterföljare, men den här kvinnan är en av de enda som ses som aktivt sprida Kristi ord, men i ett lugnt sätt, genom sin välgörande gärningar. Vissa sekter kristna kan tolka historien på olika sätt att argumentera för kvinnors roll i deras kyrkor. Denna roll kan vara större eller mindre betydelse beroende på tolkningen.

Dorcas /Tabitha är känd för att utföra traditionella kvinnors arbete, såsom att tillverka kläder som ett välgörande gest. Detta kan användas för att hävda att kvinnor bör följa Kristus genom att arbeta traditionellt kvinnliga roller. Alternativt, några kristna feminister hävdar att Dorcas att kallas en lärjunge ger tillstånd för kvinnor att söka högre ledande roller i sina kyrkor, eftersom det är biblisk grund för dessa roller. Hur berättelsen tolkas beror mycket på de särskilda sekt kristendomen som en person kommer.

Namnet på denna lärjungen skall inte förväxlas med sin moderna homonym, dorkis. Detta är vanligtvis ett förolämpande sikt avses innebära dumhet. Faktiskt både namn Dorcas och Tabitha valdes ofta som flickor namn, särskilt före mitten av 20th Century. Den förstnämnda har fallit i onåd, särskilt med den ökade populariteten för "dorkis" som en förolämpning. Det sistnämnda namnet är fortfarande betraktas som ett stort namn för flickor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.