Vem är Yo-Yo Ma?

Yo-Yo Ma är utan tvekan ett av de mest begåvade och definitivt en av de mest eklektiska cellister i världen idag. Han är internationellt känd för inte bara de många klassiska bitar genomför han med stort eftertryck, utan också hans villighet att tänka utanför lådan musikaliskt. Yo-Yo Ma har spelat in 75 album, många av dem strikt anses klassisk arrangemang, medan andra väsentligt skiljer sig från klassisk musik. Han har arbetat med musiker som Bobby McFerrin, Sting, och Mormon Tabernacle Choir, och utforskade musikformer som sträcker sig från traditionell kinesisk musik och bluegrass till musiken i Kalahari Bush. Hans musikaliska utforskningar, inklusive poängsättning eller prestanda i många filmer, har samlat Ma många priser och utmärkelser.

Born to kinesiska invandrade föräldrar i Paris 1955, Yo-Yo Ma redan var en begåvad musiker med tiden hans familj flyttade till USA när han var sju år. Han spelade violin och viola samt vid fyra års ålder, innan jag byter till cello. En av hans första framträdanden där han noterades mycket var 1962 prestanda för president John F. Kennedy. Ma var verkligen ett underbarn, som visas på tv när han var åtta, och utför med ett flertal orkestrar genom tonåren. Ma föräldrar var sannolikt ett stort inflytande på den unge pojken. Båda var begåvade musiker, och Ma äldre syster är en skicklig violinist, som med sin man driver Barnens Orchestra Society i New York. Som många unga extraordinär musiker, Yo-Yo Ma's utbildningsväg ingår studera på prestigefyllda Julliard School of Music. Till skillnad från underverk att stanna på en besynnerlig väg, kände mamma att han ville expandera sin utbildning genom att ta en traditionell liberal arts kurs på Columbia och sedan Harvard University, där han tog sin kandidatexamen 1976. Han var inte alltid säker på att han skulle fortsätta att driva sin karriär som cellist, och nämner höra verk av Pablo Casals, den berömda spanska cellist, som inspiration för att fortsätta sina studier och resultat.

By the början av 1980-Yo-Yo Ma hade blivit internationellt kända, och några av hans inspelningar från denna tid, bland annat Bach Cello Suites tros särskilt inspirerade. Ma började också uttrycka ett stort intresse för möjligheterna musikutbildning för barn. För detta ändamål gjorde han framträdanden på visar t. ex. Herr Roger's Neighborhood , Arthur , och Sesame Street . Senare han ut sin starka känsla för humor genom att spela sig själv i ett avsnitt av The Simpsons och han framträdde på The West Wing , Seinfeld och i reklam för Apple ®-datorer. Genom hela sin karriär, Ma främsta val av instrument har varit en Dominico Montagnana cello byggd år 1733. Han äger också en Stradivarius cello begåvad honom av engelska cellist, Jacqueline du Pré, efter hennes död 1987. Yo-Yo Ma har inte endast spelade cello, men har experimenterat med olika instrument, särskilt period instrument att spela barockmusik, och traditionella instrument som är specifika för olika kulturer.

År 1998 bildade MA Silk Road Orchestra, en samling av musiker både traditionella och annat från de många platser genom Asien, Mellanöstern och Europa. Hans engagemang för att föra samman de olika kulturerna som representeras av gamla Sidenvägen uttrycks i Ma politiska hållning av fred genom musik. År 2006 nämns FN: s generalsekreterare Kofi Anan Ma en fredsbevarande ambassadör.

När du inte reser med sin orkester eller utför med andra musiker runt om i världen, Ma bor i Massachusetts med sin fru, Jill Hornor. De två har varit gifta sedan 1977 och har två barn tillsammans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.