Vem är Theda Bara?

Theda Bara var en skådespelare från stumfilmstiden, med smeknamnet "The Vamp. " Hon var en av de första filmstjärnor och inspirerat många efterföljare i början av filmen. Theda Bara är en av de enda filmstjärnor aldrig ha publicerats i en bra film, och tyvärr har hon den högsta andelen av förlorade filmer av någon med en stjärna på Hollywood's Walk of Fame.

Theda Bara var född Theodesia Burr Goodman den 29 juli 1885 i Cincinnati, Ohio till europeiska judiska föräldrar. Den äldsta av tre barn, gick hon Walnut Hills High School och University of Cincinnati innan han henne uppmärksam på scenen. År 1908 flyttade Theda Bara till New York och började sin skådespelarkarriär. Hennes första Broadway roll var i Djävulen (1908). Sex år senare gjorde hon sin filmdebut Stain , en av sina få kvarvarande filmer.

Theda Bara avbildades först "The Vamp," en underprissättning femme fatale att hon skulle kommit att personifiera, i hennes andra film, A Fool Det var . Denna film är också bevarad och kan hittas på Internet. Från 1914 till 1919 arbetade Theda Bara med Fox Film Corporation, oftast på deras New Jersey studio, och hon var delvis ansvarig för företagets framgång. År 1917 flyttade Theda Bara till Hollywood för att arbeta med film Cleopatra , varav endast 40 sekunder kvar intakt.

Från sina tidigaste filmer, Theda Bara blev känd för sin exotiska, förförisk och farlig tecken. Fast hon experimenterade med andra roller, till exempel Julia, i ett försök att undvika att typecast, presenterade publicister henne som en exotisk, mystisk kvinna i verkliga livet. Den publicitet hävdade att hennes namn var ett anagram av "Arab Death" och att hon hade växt upp i Egypten, dotter till en skulptör och en fransk skådespelare. Många av hennes roller hade henne i LUFTIG och ytterst suggestiv kostymer i orientalisk stil. Förutom karaktärer som Cleopatra och Salome, spelade hon madwomen, konstnärer Muses, och offer för en haunting.

Efter att hennes kontrakt med Fox löpte ut 1919, Theda Bara avtagit i popularitet och bara medverkat i tre filmer, inspelad 1925 och 1926. 1921 gifte hon sig med regissören Charles Brabin, som föredrog att hon avsluta sin karriär. Theda Bara i pension efter ett 1926 Broadway prestanda Blue Flame . Hon dog av magcancer i Los Angeles, Kalifornien den 17 april 1955. Även hennes filmkarriär var kort och endast en liten del av hennes arbete återstår, hjälpte Theda Bara och hennes vamp persona definiera femme fatale en basvara karaktär i Hollywood.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.