Vem är Tecumseh?

En känd figur i början 19th century, var Tecumseh medlem i Shawnee stam av indianer som var verksam i en rörelse för att bevara kulturarvet och anläggningar mark som sakta gick från innehav av de infödda i landet Europeiska nybyggare. Detta arbete ledde till Tecumseh engagemang med brittiska styrkor under kriget 1812.

Född omkring mitten av 18th century, skulle Tecumseh förnamn noggrannare presenteras som Tecumtha eller Tekamthi . Hans far var en framstående Shawnee krigare som dött i strid. Tecumseh uppfostrades av sin äldre bror, Cheeksuakalo, att vara en krigare för sitt folk. Med ett givet namn som översätts med "Panther in the Sky" Tecumseh avvecklas så småningom i Ohio, där hans yngre bror Tenskwatawa var att få ett rykte som ledare för en ny rörelse.

I huvudsak var inriktad på rörelse i riktning mot att överge traditioner vita nybyggare som började arbeta i Shawnee värden, stoppa avgivit av Shawnee mark till nya bosättare, och i allmänhet bevara kulturen i stammen. Till skillnad från andra rörelser, försökte insatser under ledning av Tenskwatawa att uppnå dessa mål under alla tillgängliga medel. Medan Tenskwatawa erkändes alltid som den andlige ledaren i denna satsning, kom Tecumseh att vördade som strategisk ledare för rörelsen. Av 1808, ledde spänningar inom den lokala Shawnee samfundet att Tecumseh, hans bror och deras anhängare flytta och bildar en ny uppgörelse.

Under de närmaste åren, var Tecumseh aktivt i motståndet mot avgivit ytterligare mark till USA. Han försökte aktivt att störta fördraget Fort Wayne, som överlät ungefär tre miljoner hektar till nya vita regeringen. Även om dessa inte Shawnee mark, arbetade Tecumseh enligt den gemensamma antagandet att mark som ägs av någon stam var egendom för alla indianer kollektivt. Han började resa omfattande runt till olika stammar, försöker vinna stöd för sin ståndpunkt. Under 1810 och 1811 Tecumseh kunna Marshall visst stöd från Muskogee stam, samt små fickor av anhängare i andra stammar. Ökningen av oppositionen ledde så småningom till amerikanska trupper marschera på uppgörelse leds av Tenskwatawa i slutet av 1811, brinnande staden med marken.

förstörelsen av deras central bas för verksamheten ledde Tecumseh att fortsätta gatuprostitution stöd från andra stammar, och också fick honom att alliera sig med den brittiska i ett försök att återta kontrollen över amerikansk mark. Med en hög nivå av skicklighet i krigföring, visade han sig vara en viktig tillgång för de brittiska styrkorna. Delvis beroende på att hans militära framgång var brittiska styrkor kunna säkra överlämnandet av Detroit i augusti 1812.

Dock hade strömmen av kriget blev inom ett år, med Tecumseh hantering eftertruppen verksamhet för att skydda tillbakadragande av brittiska styrkor mot de framryckande amerikanska armén. Kombinationen av infödda amerikanska och brittiska soldaternas följdes i Kanada, där det avgörande slaget vid Thames fast kriget en gång för alla. Det var under denna strid som Tecumseh dödades 1813. Även om det fanns ögonvittnen som styrks av det faktum att hans död var kroppen av Tecumseh aldrig återhämtat sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.