Vem är Sylvia Plath?

Sylvia Plath var en amerikansk poet och författare. Hon led av depression och till slut begick självmord. Plath är ihågkommen för sin intensiva dikter som "Pappa och Mirror," men är också ihågkommen för sin kraftfulla roman, The Bell Jar .

The Bell Jar , som ursprungligen publicerades 1963, var Sylvia Plath enda publicerade roman som betraktas som en amerikansk klassiker. The Bell Jar är, åtminstone delvis självbiografiska och Plath gräver in i depression och ångest i hennes egen ungdomsåren genom karaktären av Esther. Esther vinner en tävling för att vara gäst redaktör för en stor New York magazine och efter det beslutar Esther hon ska bli författare. Genom hennes fokus på att fullfölja karriären för hennes drömmar, Esther frågor, och ibland ifrågasätter inte hennes egen syn på moral och sitt eget beteende. The Bell Jar tar en mörk, ärlig titt på en begåvad ungdomar som försöker förstå vem hon är. Genom karaktären av Ester Plath studier samhällets svar på ambition hos kvinnor jämfört med ambition hos män.

Sylvia Plath föddes 27 oktober 1932 att hårt arbetande föräldrar. Plath tog high school med raka As. Hon gick på college ett stipendium och vann ett stipendium till Cambridge, England för att studera poesi. Där träffade hon och gifte sig med Ted Hughes, en annan poet. Sylvia och Ted gifte sig 1956 och hade ett barn som föddes 1960 och ett barn fött 1962.

Plath följt mannens bly och lämnade den akademiska världen att vara författare på heltid. Hon ställs inför enorma påtryckningar att tjäna tillräckligt med inkomster från att skriva, särskilt när han försökte ta upp två små barn. När Plath fick reda på hennes man var otrogen mot henne, lagt till det i hennes depression och växande känsla av panik.

Plath hade själv stympning hennes ben genom att skära sig själv och hade upplevt betydande viktminskning och sömnlöshet. Hon fick söka hjälp hos en psykiater, och det rapporterades att hon anförtrodde att hon hade försökt ta sitt eget liv när hon hade varit i hennes tidiga tjugoårsåldern. Eftersom sjukhussängar var fulla på den tiden övervakade psykiatern henne på polikliniskt. Plath begick självmord vid 31 års ålder genom att sätta huvudet i hennes gasugn, den 11 februari 1963.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.