Vem är Sacagawea?

Sacagawea, ibland stavat Sacajawea eller Sakakawea, föddes 1788 eller 1789, i Shoshone stammen i västra delen av Klippiga bergen. När hon var omkring 10 eller 11 år gammal, hennes stam var fäst av Hidatsa stam, som dödade många Shoshone, inklusive Sacagawea mor. Sacagawea försökte fly men blev tillfångatagen av Hidatsa och tagit hundratals miles därifrån till sin by.

Sacagawea tillbringade de närmaste åren leva med Hidatsa nära Missourifloden. Hon såldes antingen genom stammen till Toussaint Charbonneu, en fransk trapper och näringsidkare, eller annan Charbnneu vann sitt spelande. Han hade redan en Shoshone hustru och tog Sacajawea att bli hans andra.

Vid samma tid, kaptener Meriwether Lewis och William Clark och fördjupad Missourifloden. Tillsammans med sin "Corps of Discovery" som bestod av cirka 40 soldater, båtförare och pionjärer, ombads de att lära sig om växter, djur och indianer som bodde i väst. 1804 träffade kåren indianer inklusive Sioux och Arikaras och anlände i Hidatsa by där Sacagawea bodde.

Lewis and Clark beslutat att bygga ett fort i närheten av Hidatsa stammen och tillbringa vintern där. Charbonneau erbjöd sig att hjälpa upptäcktsresande, han kunde kommunicera med närliggande stammar lättare än Lewis and Clark kunde. Han anställdes som tolk, vilket Sacagawea längs tala till folket i Shoshone territorium.

Sacagawea inte helt guide Lewis and Clark i hela transporten. Hon erbjöd vägledning på sin väg när de var i det välbekanta områden henne från hennes barndom. Hon hjälpte också Lewis and Clark se vilka växter som kan användas till livsmedel eller medicin och översätts med Shoshone. Sacagawea inofficiella roll var som goodwill-ambassadör, som alla stammar fruktar för sin säkerhet skulle förstå att partiet var lugn, när de såg en Native America kvinna med ett litet barn. Efter att hon räddade de register som Lewis och Clark hade varit lastad från en båt kapsejsade, upptäckarna namngav Sacagawea floden i hennes ära. I slutet av sommaren 1805, fann expeditionen en Shoshone stam som de försökte att handla med. När Sacagawea kom att översätta, fann hon att chefen för stammen var hennes sedan länge försvunna bror.

Sacagawea accepterades gradvis mer som en lika i expeditionen, även få en omröstning där de skulle tillbringa vintern. När du kommer tillbaka österut, rådde hon att expeditionen över Klippiga bergen på vad som nu kallas Bozeman Pass i Yellowstone avrinningsområde. Det är där Northern Pacific Railway senare skulle korsa kontinenten klyftan.

Efter expeditionen tillbringade Sacagawea och hennes make tre år med Hidatsa. Slutligen, i 182c de accepterade Clarks inbjudan att leva i St Louis, Missouri. Deras son gick till en internatskola och de hade en dotter snart efteråt. Sacagawea tros ha dött tre år senare, år 1812, även om vissa muntliga traditioner håll att istället för att dö, lämnade hon sin man 1812 och gifte sig i en Comanche stam.

maj berättelser och traditioner har vuxit upp runt Sacagawea, delvis eftersom mycket få tillförlitliga källor om hennes liv finns, och dessa inte gå in i detalj. Som en kvinna och en indianska, skulle hon inte ha tänkt på som viktiga nog att ha detaljerade register över hennes liv. Många idéer och traditioner har kommit till uttryck i litteraturen eller muntlig historia, försöker fylla i tomrummet i sitt liv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.