Vem är Robin Hood?

Robin Hood är en engelsk folkhjälte av medeltiden. Enligt de flesta legender, levde han och arbetade ur Sherwoodskogen i Nottinghamshire med sitt band i Merry Men. Sheriffen av Nottingham är traditionellt hans nemesis. Robin Hood är en arketypisk fredlös siffra, även om han förvandlades århundradena från en ond rebell till en medborgargarden söker rättvisa och en förkämpe för de fattiga. Inga historiska Robin Hood har aldrig identifierats, men även om det finns en sådan, har den mytiska version säkert att bli en viktig enhet i sin egen rätt. Det tidigaste inspelade hänvisningar till Robin Hood, eller fredlösa med liknande namn, visas i juridiska poster från 13-talet. Namnet tycks ha varit ett samlingsnamn för en fredlös, och dess ursprung är okänt. Litterära källor från medeltiden tyder på att Robin Hood var ett populärt ämne i Minstrel ballader och ett slags hjälte för vanligt folk, om en bane till polisen. Skriftliga berättelser och dramer specifikt om Robin Hood inte förrän den 15: e århundradet, men berättelserna otvivelaktigt föregick den eran i den muntliga traditionen. I början av berättelser, är Robin Hood grym och egoistisk och har fullständig kontroll över sina anhängare. Han var dock fortfarande en hjälte och en trickster siffra, och människor ofta klädd som Robin Hood under maj firandet. Det kan bero på traditionen att Robin Hood romantiska intresse är Marian, en mytologisk figur i samband med första maj i många berättelser.

Från och med den 16: e århundradet, Robin Hood berättelser nämna hans stjäla från de rika och ge till de fattiga, och siffran blev allt statusområden och konservativa som århundraden bar på. Robin Hood blev en riddare, men tidigare berättelser identifiera honom som en bonde, och Marian blev föremål för hans höviska kärlek. Även om han fortfarande var en fredlös, var Robin Hood också en moralisk figur, som han kämpade mot usurpatorn av tronen, prins John och hans kumpan, sheriffen av Nottingham, medan kung Richard Lionhearted var borta och krigade korstågen. Denna detalj platser Robin Hood i slutet av 12-talet, men tidigare legender är inte specifika för den tid som han var aktiv. Legenden om Robin Hood förändrades också under åren att skildra bandet Merry Men som en jämlik grupp motiveras av rättvisa snarare än egenintresset.

Robin Hood's popularitet som ett ämne för litteratur, teater och film fortsätter fram till i dag. En BBC miniserie som heter Robin Hood sändes i Storbritannien i slutet av 2006 och började visas på BBC America den 3 mars 2007. The University of Nottingham började erbjuda en magisterexamen i Robin Hood stipendium 2007.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.