Vem är Maya Lin?

När hon var endast 21 år gammal, Maya Lin vann tävlingen att designa en Vietnam Veterans Memorial i Washington, DC Inte på 1. 400 mönster av arkitekter, formgivare och konstnärer, Lin design valdes, och hon var fortfarande på college vid den tidpunkten. Mitt i kontroverser och omedelbar berömmelse har hon fortsatt med att utforma andra minnesmärken, byggnader, skulpturer och möbler, alltid visa sin kreativa och originella sidor.

Maya Lin föddes 1959 i Aten, Ohio, dotter av kinesiska invandrare som träffades i USA. Båda föräldrarna var lärare, fadern professor i keramik, och hennes mor en professor i litteratur. En passion för konst sprang Maya Lin familj, med hennes bror Tan bli poet och professor.

Lin beslutade att fullfölja en utbildning i både konst och arkitektur, som kombinerar de två områdena längs med historien och miljön. Medan studera arkitektur vid Yale University, Maya Lin och hennes klasskamrater fick höra om tävlingen för att utforma ett minnesmärke för att hedra USA Vietnam Veterans. Maya beslutat att minnesmärke inte blir så mycket att Utdelade, men i stället blir en del av det.

Maya Lin avbildas en vägg i en V-form, tillverkad av polerad svart granit, med uppgift om namnen på de 58. 000 amerikanska militärer och dödade servicewomen eller saknas i strid under Vietnamkriget. Hon föreställde namnen i kronologisk ordning, med datum för död eller försvinnande av varje person som räknas upp tillsammans med deras namn. Maya Lin ville minnesmärket vara både visuellt och konkret att vara en påminnelse till dem som gick förlorade. I stället för ett politiskt uttalande, Maya Lin helt enkelt ville skapa ett minnesmärke och påminnelse om en tid och 58. 000 människor förlorade. Hon ville inte skapa mer kontroversen om Vietnamkriget som USA hade varit djupt splittrade under kriget, med veteraner från kriget upplever glåpord och ibland våld när de återvände hem. En del människor var fråga om en ung kvinnlig student av asiatiskt ursprung utforma Vietnam Veterans Memorial. Andra bekymrar Maya Lin design, särskilt som det liknade ett ärr eller mycket stort ärr i jorden. Lin höll sig till sin konstruktion, i tron att det var viktigt att inkludera alla namn för att visa djupet amerikanska förluster. Hon såg även projektering som kritiskt, symboliserar ett sår som skulle läka men alltid lämna ett ärr i landets historia.

avtäcktes The Vietnam Veterans Memorial i Washington, DC 1982, och besöks av miljontals varje år. Maya Lin tog en magisterexamen i arkitektur, öppnade en bildverkstad, och bildade familj. År 1989 konstruerade hon Civil Rights Memorial i Alabama: en cirkel av svart granit med namnen amerikanerna dödades i medborgarrättsrörelsen tillsammans med viktiga händelser i tiden, som täcks av rinnande vatten. Lin ritade också Langston Hughes Library i Tennessee och Women's Table vid Yale University.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.