Vem är Manu Chao?

Manu Chao, född José-Manuel Thomas Arthur Chao, är en mycket välkänd musikalartist. Manu Chao föddes i Paris, Frankrike den 21 juni 1961 till föräldrar till spansk härkomst. Förutom att sjunga och spela gitarr, är Manu Chao också skivproducent, och det mesta av den musik han gör anses rymmas inom ramen för världsmusik och reggae genrer. Några anser också att hans musik till huvudnummer aspekter av punk, på grund av den starka politiska och sociala innehållet i hans texter. Hans låtar är sannolikt innehåller texter som är bestämt på vänsterkanten, som kritiserar sociala frågor som invandring och globalisering. Av denna anledning är Manu Chao anses av många vara lika mycket en politisk aktivist som en musikalisk konstnär.

Manu Chao sjunger på flera språk, ofta inom samma sång. Han sjunger på sitt modersmål franska, liksom på engelska, spanska, portugisiska och arabiska. Manu Chao kan också sjunga i två mindre talade språk, galiciska och wolof. Hans musikaliska influenser omfattar rock, salsa, reggae, ska, det lyriska stil fransk chanson, algeriska och folkmusik.

Manu Chao har varit en del av ett antal musikgrupper. Kanske den första av dessa var en punk och rockabilly grupp kallad Hot Pants som Manu Chao bildade tillsammans med några andra musiker på 1980-talet. Samtidigt som de fortsätter att spela med Hot Pants, bildade Manu Chao en andra bandet Los Carayos med sin bror Antoine, och några vänner. Musiken i Los Carayos ingår punk och rockabilly ljud med alternativ musik, som snabbt ökar i popularitet i Paris i slutet av 1980-talet.

1987 började Manu och Antoine upp med en kusin till deras bilda Mano Negra, en av Manu Chao är mer allmänt kända samarbeten. Mano Negra blev mycket populära i hela Europa och Sydamerika, och trots en liten engelsktalande fans, undertecknades av Virgin Records. År 1994 flyttade bandet till Madrid, Spanien, och kort därefter upplöstes.

Trots det officiella nedläggning av Mano Negra, ett antal av dess medlemmar anslöt Manu Chao i bildandet av ett nytt band, Radio Bemba Sound System. Det sägs att stilen Radio Bemba syftar till var en kopia av gatan och nattliv musik att medlemmarna i bandet uppstod vid resande genom Centralamerika och Sydamerika. Det var under sin tid med Radio Bemba att Manu Chao började sjunga mestadels på spanska. Radio Bemba låtarna blev väl mottagna, men 2004 återvände Manu Chao till franska texter och en mer fransk-sound.

Efter sin tid med nämnda band, började Manu Chao att utföra oftast under eget namn. Han deltar också i ytterligare musikaliska samarbeten, bland annat tillverka album av andra artister, skriva låtar till filmer, och även samarbeta på hela ljudspår för film. In the 21st Century Manu Chao musik har vuxit i popularitet i engelsktalande länder. Han har uppträtt vid ett antal konserter i USA, inklusive Lollapalooza 2006, och Coachella Valley Music and Arts Festival 2007.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.