Vem är Jules Verne?

Jules Gabriel Verne var en framstående fransk författare, som allmänt anses vara en av de grundläggande uppgifterna för den science fiction-genren, tillsammans med HG Wells. Arbetet Jules Verne har vida översatt, och finns i många bokhandlar över hela världen. Flera av Vernes verk har också anpassats till filmer och spelar radio, vilket gör honom ännu mer känd.

Jules Verne började inte ut att vilja bli författare. Han föddes 1828 i Nantes, Frankrike, och faktiskt sprang iväg på en punkt i ett försök att bli en stuga pojke på ett fartyg. Men återkom unge Verne till sina föräldrar, som såg till att han fick en utmärkt utbildning före matriculating i juridik.

Även Jules Verne var utbildning som jurist, han började syssla skriftligen, att skapa flera korta teaterstycken och arbetar på opera librettos. När hans far insåg vad Jules Verne var upp till, drog han sitt ekonomiska stöd, tvingar Verne att försörja sig genom att arbeta som mäklare men även försöker sälja sina berättelser. I 30-årsåldern, började hans romaner som skall offentliggöras, och han började skriva böcker i snabb takt.

Några av de mer välkända verk av Jules Verne omfatta Journey to the Center of the Earth (1864), världsomsegling under havet (1870), och Jorden runt på 80 dagar (1873). Han skrev också flera andra romaner, som alla inslag fantasifulla teman science fiction, och några mycket förutseende förutsägelser. Även Vernes profetiska skrifterna är ofta överdrivna, är det verkligen sant att han skrev om saker som luft-och rymdfart i en tid när dessa idéer skulle ha verkat som skrattretande att många människor.

Under sin livstid hade Jules Verne popularitet i Frankrike som en produktiv författare, trots att hans verk var tanken i första hand som berättelser för barn. Hans arbete började också översättas, med blandade mottagningar i andra länder, delvis beroende på mindre än stjärnornas översättningar som inte gör rättvisa åt hans arbete. Jules Verne dog 1905, och hans förläggare släppt flera av sina böcker efter hans död. Idag är han betraktas allmänt som en av de första science fiction-författare, Förbereda för kommande generationer av författare och visionärer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.