Vem är Jonas Salk?

Jonas Salk, var en amerikansk mikrobiolog och vetenskapliga forskare som levde 1914-1995. Även Salk är mest känt ihågkommen för sitt arbete med poliovaccin på 1950-talet bidrog han också ett antal förskott till smittsamma sjukdomar förebyggande och behandling. Runt om i världen, är Jonas Salk betraktas som en hjälte i många samhällen, eftersom miljontals människor har undvikit potentiellt dödlig polio infektioner med hjälp av sin berömda vaccin.

Salk föddes i en judisk New York-familj 1914. När han först kom till universitetet studerade han juridik, men han slutade med att byta till medicin, examen 1939. På 1940-talet arbetade Jonas Salk vid University of Michigan, studera influensa. Sina studier blev oerhört viktigt under andra världskriget, när influensainfektion innebär ett stort hot mot amerikanska soldater utomlands. Salk var bland de första att erkänna att ett dödat virus skulle kunna användas vid framställning av vaccin för att göra ett mycket säkrare och lika produktiva vaccin, och denna upptäckt spelade en viktig roll i utvecklingen av ett influensavaccin.

Efter hans arbete med influensa, flyttade Salk till University of Pittsburgh, där han började arbeta på ett vaccin mot polio. Vid den tiden var polio en förödande sjukdom och många människor levde i ständig skräck för sina barn under sommarmånaderna, när polio infektioner tenderat att öka astronomiskt. Använda sitt arbete med döda virus, utvecklat Jonas Salk ett säkert och effektivt poliovaccin som släpptes för allmänheten år 1954.

Även Jonas Salk behandlas som en hjälte i dag, när han stötte på visst motstånd . Vissa forskare tror att hans vaccin helt enkelt inte skulle fungera, och de var väldigt skeptisk dess införande. År 1957 skapade ett dåligt parti vaccin faktiskt polio infektioner i en liten grupp människor, vilket leder till ökad kritik om vaccinet. Men framhärdat Jonas Salk, kämpar för giltighet och nyttan av sitt vaccin, eftersom han trodde på det.

1963 Jonas Salk flyttade till San Diego, där han blev chef för ett forskningsinstitut som kom att kallas Salk Institute. Han genomförde ett brett sortiment av forskningsprojekt där, i hans senare år arbetade Salk om ett vaccin mot aids. Även Salk var inte lyckat, några mikrobiologer tror att han kan ha lagt grunden, och han verkligen som hoppas att det vetenskapliga samfundet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.