Vem är John Reed?

Innan Hunter S. Thompson, innan Woodward och Bernstein, den ursprungliga revolutionära journalisten John Reed. Född i Portland, Oregon 1887 till en rik familj, John Reed liv skulle upphöra först 33 år senare i Ryssland. Han är den ende amerikanske att begravas i Kreml Wall Necropolis på Röda torget.

John Reed tänka på sig själv inte bara som journalist, men också som en författare av poesi och berättelser. Dock var det hans politiska journalistik som förde honom till uppmärksamhet av världen. Han har beskrivits som en poet /äventyrare, och hans revolutionära skrift skrevs inte bara intellektet utan också från känsla. Det var hans politiska skrift som gjorde honom till en hjälte för några av världens mest kända radikala författare. från hans ungdomsår, var John Reed en av de mer politiska skribenter. Han skrev för tidningar som den nya översynen och The Masses . Han var en välkänd figur bland radikala författare i New York och beskrevs en gång av Van Wyck Brooks som Wonder Boy i Greenwich Village. Sangar , publicerades hans första diktsamling, 1913.

Reeds politiska orientering visade sig tidigt i karriären. Han greps och tillbringade fyra dagar i fängelse för att tala för strejkande i New Jersey. Han vände sig snart handen att organisera strejker för arbetstagare och greps vid många tillfällen.

1910 John Reed reste till Mexiko för att täcka den mexikanska revolutionen. Han skrev om de fyra månader som han tillbringade med Pancho Villa och hans trupper och striderna som skedde i Insurgent Mexico 1914. Den nedersta raden, säger Reed, var att kriget var över vinster.

Hans nästa steg som krigskorrespondent såg honom rapportering om striderna i Rumänien, Tyskland, Serbien och Ryssland. Många av hans rapporter avslogs med motiveringen att hans texter var alltför vänsterorienterad. Till Reed, fanns det ingen revolutionär anda bland de stridande. 1916 förklarade Reed sitt stöd för Woodrow Wilson, men förutspådde korrekt att det fanns statliga grupper som försökte föra krig i världen. Samma år förklarades krig mot Tyskland. Det var vid denna tid som John Reed träffade den kvinna han skulle gifta sig. Louise Bryant var journalist och feminist. År 1917 reste Reed och Bryant till Ryssland för att rapportera om revolutionen. Reed sympatiserade och relateras till bolsjevikerna och hade starka pro-kommunistiska åsikter.

Reed rapporterats första hand från revolutionen och skrev sin mest berömda bok, Tio dagar som skakade världen . Boken berättade historien om den ryska revolutionen 1917 och stormningen av Vinterpalatset. Han träffade också och blev en nära vän till bolsjevikernas ledare Vladimir Lenin. Det var Lenin som uppmanade jordbrukare, arbetare och soldater för att störta regeringen och tar kontroll.

Reeds krigsmotståndare artiklar väckte snart uppmärksamhet från den amerikanska regeringen, och han misstänks vara en agitator. 1919 blev John Reed ledare för det kommunistiska Arbeiderpartiet och reste till Ryssland för att ha festen igen. Vid denna tid var det praktiskt taget omöjligt att resa till Ryssland från Amerika, och Reed var tvungen att gömma ombord på ett fartyg för att göra resan. När Reed försökte lämna Ryssland, blev han arresterad och tillbringade en tid fängelse misstänkt för smuggling.

Reed var slut fann skyldig till smuggling, men beslutade att inte gå tillbaka till Amerika, som han var misstänkt för att vara en kriminell anarkist. Han återvände till S: t Petersburg och fick sällskap av sin hustru. Han blev en politisk talare, men hans tid i fängelset hade allvarligt försvagat honom. John Reed valdes in i exekutivkommittén i Komintern i Moskva.

1920, John Reed slogs ned av tyfus och dog den 19 oktober i Moskva. Hans böcker och skriva en rapport om en av de mest betydelsefulla historiska epoker. Liksom många bra journalister och författare, han var en del av historien och inte bara ett ögonvittne. Filmen Reds gjordes om Reeds liv 1981, amerikansk skådespelare och regi av Warren Beatty. Tio år i beslutsfattande är det en korrekt skildring av Reeds liv och politiska författarskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.