Vem är John Calvin?

John Calvin var en av de tidiga kyrkans reformatorer, född i Frankrike 1509. Han var en djupt andlig människa vars varumärke protestantism som han senare förespråkade, kallad Calvinism, var ett försök att omdefiniera den roll som kyrkan i det dagliga livet och betydelsen av individens relation till Gud. Calvinism har vissa särdrag som idag omhändertas med några protestanter. Men i sin tid, och under många år efteråt, Calvinism formade många tidiga protestantiska kyrkan trosuppfattningar, särskilt bland hugenotterna i Frankrike, och den protestantiska rörelser i Tyskland, Nederländerna och Polen. Några av de puritanska tro i den nya världen invandrare kan vara direkt kopplat till de teorier som John Calvin. Som en ung man, John Calvin uppmuntrades av sin far för att studera juridik, men hans verkliga passion lutade mot teologiska studier. När hans far dog, kände Calvin han skulle utöva sin passion, och började studera religion vid Collège de France i Paris. I cirka 1528, eller kanske så sent som 1533, upplevde Calvin en plötslig religiös insikt och förändring av hjärtat för protestantismen. Han hänvisade till det i hans eget författarskap som en "plötslig omvändelse", som hjälpte honom att förstå att han behövde för att följa en protestant och inte katolik modell i sitt eget departement. Som många människor som protesterade agerande katolska kyrkan på den tiden visade John Calvin det franska märket på katolicismen som ett där många övergrepp sker. Särskilt ogillade han av hierarkin i kyrkan och kände alla ministrar skall vara på lika stående istället för präster, biskopar, kardinaler och påven som omfattande maktstrukturen. Han var också motståndare till kyrkomusik, utan föredrar bara sjungit musik, men han var inte motsatt sig alla aspekter av katolicismen. Särskilt han favoriserade regeringar som teokratisk, och en återgång till mer istället för mindre fokusering på betydelsen av religion i vardagen.

Calvinism kan vara orsakade en mycket allvarlig och stel religiös kod. John Calvin undvikit överskott förespråkar absolut religiös inriktning på söndagar, och betonade enkelhet i dräkt, och strikt följa Guds vilja. Mannen var i huvudsak korrupta och placerades på jorden för att göra Guds vilja och förstå hans fullständiga och extrem kraft. Dock inga beteende eller regelbundna kyrkobesök garanterad frälsning.

Nyckel till Calvin doktrin var tanken att genom Guds nåd, räddades endast vissa själar, och kallade den "utvalda. " de utvalda skulle komma till himlen trots alla handlingar som strider mot Gud, och alla andra var förbannade. Det fanns inte något en person kan göra åt att vara förbannad, och det fanns inget sätt att avgöra om ni valdes ". "Kritiker såg detta begrepp av predestination som en som inte bådar gott för Calvinism, eftersom de utvalda uppenbarligen inte behövde göra något för att behaga Gud, och om ni valdes inte, varför skulle du försöka följa de strikta principer Calvinism?

Calvins princip ministerium ägde rum i Genève, men han var för en tid förvisats från Genève och anklagas för att försöka skapa en ny påvlig organisation. Han reste också och skrev mycket, och under sina år i exil, praktiserade och predikade sin religion i Strasbourg. När politiken ändrats i Genève, återvände han 1541, och började att skapa en organiserad kyrka som hjälpte honom bättre utöva sin teologiska idéer.

Kanske det viktigaste kontroverser i hans liv var hans medverkan i åtal och utförande av teologen Michael Severtus, som publicerade och förkunnade idéer vederlägga begreppet treenighet. Liksom de flesta protestanter, trodde John Calvin andäktigt i Treenigheten, och hans kontroll över Genevan liv gjorde honom till en mäktig kraft att räkna med. Många historiker hävdar att han använde sin makt, i synnerhet, hans kontroll över det civila livet i Genève för att angripa alla som i opposition till hans idéer var mycket på samma sätt som den katolska kyrkan han motsatte ofta handlat. Hans idéer om religion var svåra, krävande och inte vara angripna. Sådana tävlingar, som leds av Severtus möttes med extrema och stränga straff, inklusive bannlysning fram till verkställandet för kätteri.

Den senare liv John Calvin präglades av hans fortsatt deltagande i Genevan kyrkan och av en rad sjukdomar. Mot slutet av sitt liv led han av en rad olika hygienkrav inklusive njursten, gikt, och blödningar lunga. Under de senaste åren av sitt liv hade han ibland måste transporteras till talarstolen för att predika. Calvin dog år 1564, men hans verk onekligen levt över honom. Den Genevan kyrkan ledarskap togs upp av Theodore Beza och kalvinistiska läran var fortsatt stark, mycket av den finns än idag i protestantiska kyrkor grundas på Calvinism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.