Vem är Jim Jones?

Jim Jones var ledare för vad som kan betraktas som ett självmord kult som hette The People's Temple. Jones trodde på massa självmord och kände att det var en revolutionär reaktion på rasism. Hans far var en Klansman, som är medlem i det rasistiska Ku Klux Klan (KKK). Jim Jones predikade häftigt mot rasism och så småningom byggde sitt eget samhälle kallade Jonestown i Guyana, Sydamerika. Den 18 november 1978, totalt 909 vuxna och barn dog, inklusive Jones själv, i ett rituellt självmord i Jonestown. var det inte klart om Jim Jones hade skjutit sig i huvudet eller om någon annan hade gjort det. Den händelse som föregick det November 1978 Jonestown Massacre, som det ibland kallas, var ett framträdande på Jonestown i San Francisco Kongressman Leo Ryan och hans parti. De hade tillbringat en dag där letar efter något brott mot mänskliga rättigheter.

Efter undersökningen, Ryan och hans parti samt tre nyhetsreportrar och tidigare var People's Temple medlem alla dödas när de försökte ta sig ombord på plan tillbaka till USA. Elva personer tempel medlemmar försöker också att lämna landet var skadad. Senare samma dag, pastor Jim Jones, uppmanade sina anhängare att dricka förgiftat druva Kool Aid från en stor container. Vuxna gav spädbarn och barn förgiftade Kool Aid först och sedan drack det själva. Det sägs att de som gjorde motstånd tvingades av andra för att dricka giftet.

James Warren Jones föddes 13 maj 1931 till Jakob Thurman och Lynetta Jones. Jim växte upp i Indiana och gifte sig med en ammande student vid namn Marceline Baldwin 1949. Efter att en elev pastor i en metodistkyrka 1952 beslutade Jim Jones till 1956 bilda sitt eget People's Temple Church. Han prästvigdes 1964.

Jim Jones samlade starkt mot segregationen av svarta och vita som förekom kraftigt under hela 1950-talet och 1960-talet i USA och han predikade starkt för jämlikhet mellan raserna. Jim och Marceline antagit en indianska barn, tre sydkoreanska barn och ett vitt barn. De utformades också ett barn. Folkets tempel var starkt involverade i medborgarrättsrörelsen och, ironiskt nog, var Jim Jones ordföranden i Indianapolis kommissionen för mänskliga rättigheter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.