Vem är Jeff Koons?

Jeff Koons är en modern amerikansk konstnär känd för sina färgglada verk och stora skulpturer skala. Han har fått många utmärkelser för sitt konstverk och år 2007 gjordes en Chevalier av den franska Legion of Honor ett erkännande av hans arbete. En kontroversiell figur i konstvärlden har Jeff Koons många passionerade fans och avvisande belackare.

Född 1955 i Pennsylvania, var fascinerad Jeff Koons med konst från unga år och studerade måleri vid Art Institute of Chicago. Han fick en Bachelor of Fine Arts-examen 1976 från den prestigefyllda Maryland Institute College of Art. Sedan 1980-talet har hans konst visats i permanenta och tillfälliga utställningar på många av de finaste moderna konstmuseerna i världen, bland annat San Francisco Museum of Modern Art, Royal Academy of Arts i London, och Guggenheimmuseet i Bilbao, Spanien.

Med sin typiska neon-ljus färgpalett och förkärlek för kitschig ämnesområde såsom ballong djur, är Jeff Koons ofta märkt en post-pop artist, liknande Keith Haring och Romero Britto. Han använder ofta inspiration från barnleksaker och arbetar i olika medier, inbegripet metall skulptur, måleri, uppblåsbara konst och levande skulpturer blomma. En av hans mest kända stycken är den enorma "Puppy", gjord av levande växter på en stålram och stående 43 fot (12,3 meter) hög.

Många av hans skulpturer är konceptuella bilder snarare än specifika mönster. Hans första pjäs, består "Three Ball 50/50 Tank," tre basketbollar flytande i ett glas tanken till hälften fylld med vatten. Koons har föreslagit att hans arbete är inte menat att vara ironiskt eller extremt djup, utan föredrar att fokusera på betraktarens första reaktion och vad de tar avstånd från pjäsen.

Under 1991 kom arbetet i Jeff Koons under allvarlig kritik, då han debuterade en rad sexuellt explicita målningar och skulpturer som bjöd honom och hans hustru, fd vuxen skådespelerska Ilona Staller. Trots den konstnärliga skönheten i många av de enskilda delarna i "Made in Heaven"-serien, menade många att den öppen skildring av sexuella handlingar var i dålig smak och olämpligt. Förutom hans fortsatta arbete som konstnär, har Jeff Koons blivit känd för sitt deltagande i flera välgörenhetsorganisationer. Han har varit starkt engagerad i kampen mot bortförande av barn och utnyttjande av barn, och har nyligen blivit inblandad i den ärftliga sjukdomen Foundation. Hans filantropiska intressen har vunnit många lovord, även invigningen av den Koons Family institutet för internationell rätt och politik som en hyllning till hans ansträngningar.

Jeff Koons är en älskade och hatade konstnär i en värld av modern konst. Supporters överväga sitt arbete att vara levande, nyckfull, känsloladdad och viktigt att området för modern konst och neo-popkonst. De som inte håller tyder på att hans arbete som billig och cynisk, vägrar att tro att det verkligen är tänkt att vara utan ironi. Trots sin kritiska röster har Koons fått många priser och utmärkelser för sitt arbete, inklusive utnämning till American Academy of Arts and Sciences 2005.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.