Vem är Harvey Milk?

Harvey Milk var en San Francisco politiker som tyvärr nog mest känd för sin död i händerna på ex-handledare Dan White, på White rättegången, den ökända "Twinkie försvaret har använts för att ursäkta sina handlingar. Gjorde dock Mjölk en rad märkliga bedrifter under hans livstid, mest betydande av dessa var hans val som en öppet homosexuell kandidat i en tid då homosexualitet fortfarande var allmänt betraktas som en psykisk sjukdom. När Harvey Milk blev San Franciscos första homosexuella handledare år 1977, och en av de första öppet homosexuella politiker i den moderna världen, blev han en inspiration för homofile och lesbiska överallt.

föddes i New York 1930, och anslöt sig till flottan 1951. Efter att ha hedervärt urladdat arbetade Harvey Milk som lärare i New York City, och slutligen flyttade till San Francisco 1972. Mjölk hade inget intresse för politik, men han blev snabbt en ledare i The Castro, San Francisco's gay. Han blev också en stor aktivist i staden, som kämpar för homosexuellas rättigheter och företräder gaysamhället till Stadshuset.

Efter flera fruktlösa politiska kampanjer, valdes Harvey Milk till San Francisco Board of Supervisors 1977. Han sponsrade framgångsrik anti-diskrimineringslagstiftning, och även kämpade Briggs Initiative, ett försök att förbjuda homofile och lesbiska från att arbeta som lärare i Kalifornien. På vägen krockade han upprepade gånger med andra handledare Dan White och White slutligen avgick, hävdade att han inte hade råd att försörja sin familj på en stad lön. Den 27 november 1978, var borgmästare George Moscone begrepp att tillkännage en officiell ersättare för Dan White. White gled in i Stadshuset med en revolver, undgå upptäckt vid ingången, och efter en kort verbal gräl, sköt han Moscone och mjölk. White förvandlade sig till en polisstation några timmar senare, och under rättegången yrkade han att brottet inte var överlagt. Han hävdade också att han varit deprimerad, med hänvisning till sin konsumtion av skräpmat som bevis på sina förändrat mentalt tillstånd. Juryn dömde honom för dråp och dömde honom till sju år, kvittning arg upplopp i Castro och runt City Hall.

Harvey Milk kvar ett arv i amerikansk politik. På tal om möjligheten att mordet före sin död, sade han en gång att "Om en kula skulle gå in min hjärna, låta det förstöra varje garderobsdörren, förseende termen" garderobsbögen "för homofile och lesbiska som inte var öppna om sin sexualitet. Mjölk banade säkert väg för mer homofile och lesbiska kvinnor att komma ut ur garderoben, och idag kan homosexuella politiker hittas tjänstgör på olika nivåer över hela USA, i icke ringa del tack vare Harvey Milk första steg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.