Vem är Harper Lee?

Harper Lee är författare till Pulitzer Prize-vinnande roman, To Kill a Mockingbird . Född den 28 april 1926, Harper Lee blev nästan en advokat. Hon studerade vid University of Alabama Law School, men lämnade endast halvår kvar att få sin examen. Efter att ha gått Oxford University i ett år, gick Lee till New York City för att bedriva en författarkarriär 1950. Inom tio år hade hon avslutat sitt första och enda roman, To Kill a Mockingbird . 1961, ett år efter den kom ut först, gick roman om att vinna Pulitzerpriset i skönlitteratur. Det är fortfarande en stor favorit. År 1999 röstade Library Journal To Kill a Mockingbird "den bästa romanen av seklet. " set i Alabama, och mycket biografiska, till berättelsen om Kill a Mockingbird " är berättad ur en ung flicka som heter Scout. Mycket av berättelsen kretsar kring rättegången mot Tom Robinson, en svart man som anklagas för att ha våldtagit en vit kvinna som hette Mayella Ewell, som avbryter Scout är tyst värld av barns lek. Ytterst är romanen om en ung flicka lära sig om världen runt omkring henne, framför allt genom samtal med sin far Atticus, en symbol för ära, integritet och mod. Atticus är den åtalade mannens advokat, och när han inte kan spara den tilltalade, lär han driva ärendet Scout värdefulla liv lektioner, bland annat vikten av att hålla på ett värderingar inför oppositionen. Förutom romanens litterära framgång var dess filmversionen varmt mottagna. Gregory Peck inte bara vann en Oscar för sin prestation som Atticus, men han blev också en livslång vän av Harper Lee. Harper Lee var också vän med författaren Truman Capote, som är grunden för tecknet Dill i To Kill a Mockingbird . Lee var inspirationen till en karaktär i Capote bok, Other Voices, Other Rooms . Det har även ryktats om att Capote skrev To Kill a Mockingbird .

Trots sådana anklagelser, fortsätter Harper Lee att ta emot hyllningar för sin älskade roman. Vid mottagning promoveras till hedersdoktor vid Notre Dame, behandlades Harper Lee till åsynen av alla examinerades studenter innehar en kopia av sin roman. Hon har också tagits in till Nationella rådet of Arts.

Även spekulationer om en ny roman fortsätta, Harper Lee fortsätter att vara tillbakadragna. I en intervju några år efter framgången med To Kill a Mockingbird , Harper Lee förklarade att ett av hennes mål i skriftlig form i romanen var att tala om livet i en sydlig stad, den rena enkelhet som bör firas och dess förlust sörjde. To Kill a Mockingbird har inte kommit till stånd genom behovet av att skapa ett stort konstverk. Istället var det en historia som Lee ansåg behövde veta.

framgång med sin roman, medan förtjusande, rädd lätt Lee och sannolikt fortsätter att göra det i viss utsträckning. Hon ger sällan intervjuer, och hennes offentliga framträdanden består huvudsakligen gå på mottagningar för vinnarna i en skriftlig tävling uppkallad efter henne. Detta beteende är densamma trots ökande nyfikenhet Harper Lee efter filmer som , som är baserade på hennes liv. I en intervju med New York Times, har hon sagt att mycket av hennes tid går åt minskar förfrågningar om intervjuer. Trots att det finns hennes roman, som tryckts i flera språk, har Harper Lee skytt rampljuset i över fyra årtionden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.