Vem är Guinevere?

Guinevere är den legendariska hustru King Arthur, som förekommer i nästan alla berättelser i Arthurian kanon, och vars karaktär tolkas på många olika sätt beroende på varje författare. På grund av det stora antalet tolkningar angående drottning Guinevere, är det svårt att bygga en enda, enkel berättelse om henne. Hon brukar avbildas som den barnlösa drottningen som begår äktenskapsbrott med Lancelot. Om hon är mer syndat mot än att synda för denna handling verkligen beror på hur full hennes karaktär dras i varje konto. I vissa konton, är Guinevere dotter till kung Leodegraunce och i andra fall hon kommer romerska härstamning. Många av de berättelser om henne hantera en kidnappningshistoria som förekommer i de flesta Arthurian legender. Återigen är det svårt att veta exakt vem som kidnappar Guinevere, eftersom detta varierar. Räkenskaper som räddar henne också förändras, där det ibland Lancelot eller Arthur rädda henne, och andra gånger är fred förhandlats fram mellan Arthur och kidnappare. Bortförandet Historien bär likheter med den Persephone /Demeter grekiska myten där Hades kidnappar Persefone. En annan av de berättelser förknippade med Guinevere är exponeringen av hennes äktenskapsbrott med Lancelot. På grund av bevis på hennes bedrägeri, Arthur meningar drottningen till döden. I nästan alla konton, sparar Lancelot sedan henne, men dödar den unge riddaren Gareth handling som orsakar hans bröder Gawain och Agravaine svära hämnas på Lancelot. Växelvis, inte berättelsen inte ske, men senare blir Guinevere älskarinna Mordred, Arthurs oäkta son (eller systerson beroende på kontot). Den senare historien sätter upp en del av tragedin i King Arthur legender. När Mordred är Guinevere's captor eller tvingar henne att bli hans älskarinna, Arthur försök att rädda henne, och dödas. Denna tragedi är dubbelt kände när Mordred skildras som Arthur's son, eftersom det i slutändan förstör Arthur sitt barn, sig själv och de underbara dagar Camelot i processen. Delvis eller i sin helhet, Guinevere s åtgärder bidrar till undergång King Arthur's just rike och förstöra drömmen om rättfärdiga och höviskt beteende.

Modern räkenskaper Guinevere göra mycket mer för att upprätta sin karaktär. I Once and Future King av T. H. Vit, till exempel, beskriver White drottningen som mycket mänskliga, med goda impulser och dåliga. Hon är mycket yngre än Arthur och hjälplöst fångad i ett förhållande med Lancelot som både karaktärer försöker undvika. Dessutom är det mycket tydligt från White perspektiv att Arthur är fullt medveten om saken, och på grund av sin kärlek för både drottningen och Lancelot, väcker två inte göra någonting som kommer att göra affär självklart för Arthur fiender (främst Mordred).

White perspektiv är förvisso en modern ta, visa medkänsla för svagheter för mänskligheten i allmänhet, och lägga till en mycket mer balanserad syn på hur Arthur rike är slutligen förstörs. Guinevere åtgärder blir bara en del av det i detta fall. Arthur's vanvård och misshandel av sin oäkta son och brorson Mordred är också anledning till Mordred och Arthur's eventuell konflikt mot varandra.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.