Vem är Frida Kahlo?

konstnären Frida Kahlo föddes den 6 juli 1907. Sitt hem i Mexico City var ett hus som kallas Blå huset. Vid sex års ålder, drabbades Kahlo ner med polio. Detta orsakade hennes högra ben att framträda mycket tunnare än henne kvar för resten av sitt liv. Senare skulle hon bli slagna med ett mycket allvarligt funktionshinder.

beskrevs unga Frida Kahlo som en pojkflicka. På gymnasiet blev hon i spetsen för ett gäng bestående huvudsakligen av pojkar, som ständigt orsakade problem. Det var också vid National förberedande High School som hon träffade sin blivande make. Diego Rivera var en berömd mexikansk muralist som målade skolans auditorium när de träffades.

Vid 18 års ålder, var Frida Kahlo rider på en buss när hon hade en nära dödsolycka. Den bussolyckan lämnade henne med ett brutet nyckelben, ryggrad, revben och bäckenet. Kahlo var tvungen att stanna raklång i sängen i en månad, inneslutet i gips och placerad i en låda som struktur.

Kahlo gjort en anmärkningsvärd återhämtning och började måla på grund av tristess för att ljuga i sängen. Trots att hon hade gjort en mirakulös återhämtning, plågades hon med smärta för resten av sitt liv. Under sin livstid hade Frida Kahlo trettiotal operationer och skulle ofta beroende av alkohol och droger för att lindra hennes smärta.

Frida Kahlo gift Diego Rivera 1929. Det var början på en turbulent relation. Rivera var mycket äldre än Kahlo och hade många frågor. De skilde sig 1940, men skilsmässan varade bara ett år. Även om det verkade vara ett hat-kärleksförhållande, Rivera hjälpte Kahlo med sitt måleri och hon var kärlek i hans liv.

Frida Kahlo målningar är fulla av passion. Hon kastade alla sina känslomässigt kaos på duken. Hennes ilska över hennes äktenskap, hennes många missfall och den smärta hon kände från sin olycka skulle alla teman för sin konst. Hon fick snart erkännande för hennes arbete i hela världen.

Diego Rivera var inte den enda som har frågor. Hela sitt liv, skulle Kahlo ha affärer med många män, inklusive den kommunistiska ledare Leon Trotsky. När Trotskij mördades höll polisen både Rivera och Kahlo misstänkt. Båda släpptes, men i år Kahlo förtjust i att berätta historier om hur hon uppmanade Trotskij i Mexiko för att bli mördad.

Frida Kahlo höll hennes enda mexikanska utställning 1953. Hennes hälsa vid den tidpunkten var inte bra och hon fick bäras in i utställningen på bår. Fotografer, reportrar och skaror av beundrare mobbad henne. Kahlo tillbringade natten underhöll publiken och utställningen blev en stor succé. Ett år senare hade Kahlo att hennes högra ben amputerat på grund av kallbrand infektion.

På grund av amputation, försökte Frida Kahlo självmord mer än en gång. Hon dog 1954 i Blå huset där hon föddes. Självmord sades, men ingen officiell obduktion har utförts. Frida Kahlo är numera erkänd som en av världens mest begåvade konstnärer och hennes arbete hängs upp i gallerier över hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.