Vem är Euripides?

Euripides var en grekisk tragiker och poet som tyvärr inte fått många utmärkelser under sin livstid, även om han nu vördas som en av de största klassiska grekiska författare. Under sin livstid skrev han nästan 100 låtar, varav 18 överleva i modern tid, och många av dem spelar även i fortsättningen utföras på biografer över hela världen. Arbetet i Euripides finns lätt tillgänglig på många bibliotek och bokhandlar i olika översättningar, för människor som inte läser forngrekiska.

Inte mycket är känt om Euripides. Han var född omkring 480 f. Kr. , och han dog 406 f. Kr. Under sin livstid hade han två fruar, Melito och Choirile, och de flesta konton är överens om att han hade åtminstone tre söner, och möjligen en dotter också. Hans arbete och samtida bevis tyder på att Euripides föddes i en välbärgad och inflytelserik familj, och han säkerligen skavde mot grekiska religiösa övertygelse, att ifrågasätta betydelsen av gudarna och meningen med livet på jorden.

arbete Euripides är djupt kritiska mot grekiska samhället, mänskliga känslor, och traditionell grekisk religiös övertygelse. Denna revolutionerande och ibland anstötligt innehåll förklarar förmodligen varför Euripides var aktade inte under hans livstid. I själva verket var Euripides ofta butt skämt, med komisk dramatiker som Aristofanes inklusive honom som en återkommande figur i sina låtar.

pjäser av Euripides var mycket distinkta, med ett radikalt avsteg från traditionell grekisk drama. Många av hans pjäser featured starka kvinnliga karaktärer, tillsammans med intelligenta slavar, vilket var ganska ovanligt. Innehållet i hans arbete var också ofta djupt filosofisk och introspektiva, som arbetar med mänskliga känslor på ett sätt som andra författare inte hade gjort. Arbetet i Euripides ingår också bitande kommentarer om sociala frågor och atenska samhället, och det låter som om han var ganska missnöjda med det samhälle han levde i.

En del av mer välkända verk av Euripides inkluderar Medea, Electra, Backanterna, The Trojan Women, Orestes, Herakles, och Hippolytos. Det befälhavare attiska tragedi måste ha imponerat någon, eftersom hans arbete har uthärdat där arbetet i andra inte. Det faktum att människor fortsätter att läsa, utföra och diskutera verk av Euripides visar tvingande karaktären av hans arbete, som många fortfarande tycker att det är lättillgänglig och stimulerande tusentals år efter den skrevs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.