Vem är Ethan Allen?

anses vara en av de centrala ledarna i den amerikanska frihetskriget ansträngning, liksom en förkämpe för inkorporering av Vermont som en separat stat i USA, lämnade Ethan Allen ett permanent intryck på historia nation. Här är lite bakgrund om liv Ethan Allen och hans bidrag till den tidiga åren i USA.

Född den 21 januari 1738, var Ethan Allen en stor man som uppfattades ha en stor och färgglad vokabulär, som han använde ofta. Medan hans val av litteratur, ofta lutade mot det profana, var Allen också ett uttryck talare med förmåga att förtrolla publiken med sina muntliga presentationer. Efter att ha tjänstgjort i Colonial Militia under det franska och indiska kriget, Allen fast i vad som är modernt dag Vermont.

På den tiden var det land som omstridda, med kolonin New York ansöker om, och New Hampshire också anspråk på territorium som deras. Ethan Allen framstående snart sig själv som ledare för en avvikande milis som heter Green Mountain Boys. Gruppen hade tillräckligt stöd från allmänheten för att leda till skapandet av ett Republiken Vermont som senare skulle bli en stat i unionen. Under mellantiden, men förklarade guvernören i New York en arresteringsorder för Allen gripande, med en stor belöning som erbjuds alla som i sin tur Ethan Allen till statliga tjänstemän. När kolonierna började gå mot självständighet från Storbritannien, Ethan Allen och Benedict Arnold samarbetar för att genomföra räder mot brittiska utposter som skulle hjälpa till att förse det koloniala krafterna med mycket resurser som krävs. Tillsammans kunde de plundra och fånga Fort Ticonderoga, även om det finns historiker som tror att de båda var faktiskt eftersläntrare till tomt, och att koloniala anhängare i Connecticut faktiskt var kraften bakom razzian. I vart fall flyttade styrkorna under befäl av Ethan Allen och Benedict Arnold om att vidta de brittiska utposterna i Crown Point och på Isle La sur-Roichelieu i Quebec. Det är allmänt accepterat att varorna säkras i alla dessa razzior få det koloniala krafter för att bryta blockaden vid Boston Harbor som hade införts av brittiska styrkor.

Efter frihetskriget, återvände Ethan Allen till Vermont och fortsatte sina ansträngningar att få Vermont erkänt som en stat som var oberoende av både New York och New Hampshire. När det nybildade kontinentala kongressen tycktes släpa fötterna på frågan inledde Allen förhandlingar med Kanada mellan 1780 och 1783, med ett öga började Vermont som del av en erkänd brittisk provins. I vedergällning, förklarade kongressen en avgift för förräderi mot Allen, men underlät att följa upp, eftersom hans agerande syftade uppenbarligen att utlösa några åtgärder i frågan om självständighet för Vermont.

Tyvärr gick Allen lever inte se Vermont vinna erkännande som en stat inom unionen. Drabbas av stroke kort efter hans femtioförsta födelsedag, Ethan Allen avled den 12 februari 1789. Men hedrades han som en pionjär i statens rättigheter, när Vermont officiellt blev den 14: e staten i USA den 4 mars 1791.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.