Vem är Elmer Rice?

Elmer Rice var en svensk skådespelare, mest känd för sin pjäs Gatubild . Han levde 1892 till 1967, och under loppet av sina 74 år vunnit ett antal utmärkelser, däribland Pulitzerpriset för Drama 1929. Han var en framstående dramatiker, skapa fler än 50 stycken för scenen under en 50 års period, och han var en känd man på sin tid.

Även om alla utom de mest beläst teater buffs har sannolikt endast hörde av Elmer Rice i förbigående, om alls, på sin tid betraktades han som en av de mest kända och inflytelserika författare. Genom 1920 och 1930, skulle Elmer Rice har ansetts vara i paritet med celebriteter som Eugene O'Neill, med hans pjäser produceras av professionella teatrar nästan oläst.

Rice föddes på Manhattan, med efternamnet Reizenstein, som han senare ändrats för att minimera krångligheter om det alltid är felstavat. Från tidig ålder var han intresserad av teater, utför Shakespeare under sin grundutbildning, och gå på spelningar i New York med sin familj som, trots sina knappa medel, uppmuntrade hans intresse för teatern så mycket de kunde. Hans tonåren tillbringades utanför skolan, hjälpa familjen att skrapa av, och han fortsatte att tillbringa New York baren för att bli advokat och bättre bidra till familjens försörjning.

Elmer Rice var från början doppats i en kompromisslös idealism, ärvt från sin farfar, som kämpade i revolutionerna i mitten-19th century. Denna idealism fick honom att hoppa av jurister, som han betraktas som inneboende hycklande, och senare skulle vägleda både innehållet i hans pjäser och den grund som han hade kontakt med en värld av teater i stort. Han omedelbart slås från advokat till att skriva låtar, och hans tidiga låtar handlade till stor del med juridiska teman. Till skillnad från många författare, som kämpar i åratal med framgång spelar innan de finner något mått av framgång, hade Elmer Rice ett omedelbar hit med sin första pjäs, On Trial . På åldern av twenty-one, och bara ett år i hans karriär av en dramatiker, fann Elmer Rice själv sitter på en otrolig succé, vilket gav honom omedelbar berömmelse, och gör honom tillräckligt med pengar för att stödja honom som en professionell författare från och med då .

Hans karriär sträckte sig över ett enormt utbud, med en otrolig mängd Firsts, till stor del på grund av hans engagemang för att experimentera med form och hans brist på rädsla för att bli avvisad. Han är ofta krediteras med hjälp av första tillbakablick på scenen för att berätta historien, och han tog ganska stora risker i sitt arbete, bland annat skildrar en förlossning scen framför publiken, inklusive en afroamerikansk karaktär vars loppet var ingen fråga, och uppfostran SPÖKE av nazismen i Amerika.

I den moderna världen, Elmer Rice syns sällan utförs, eller ens läsa. Hans Street Scene och räknemaskin är båda ibland iscensatt och han ingår i ett antal moderna antologier. Under de senaste åren har hans arbete är att locka mer uppmärksamhet för sin samhällskritiska, och ett antal doktorander verk har granskat hans konstnärskap i mer detalj.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.