Vem är E. B. White?

E. B. White är en av Amerikas mest berömda författare och författare. Han är känd för många verk, inte minst som hans prisbelönta barnböcker Stuart Little , Charlotte's Web , och Trumpet av Svanen . Innan EB White blev en berömd barnboksförfattare, var han en mycket anlitad skribent för The New Yorker .

E. B. White föddes Elwyn Brooks White den 11 juli 1899 i Mount Vernon, New York. Han gick på Cornell University, och han tog en Bachelor of Arts 1921. Det var vid Cornell att EB White studerade under en professor vid namn William Strunk Jr, som är den ursprungliga upphovsmannen till den välkända engelska språkbruket uppslagsbok, Elements of Style . EB White reviderat den ursprungliga 1918-versionen 1959. Idag Strunk och Whites Elements of Style är en av de högst ansedda handböcker för författare och ofta är obligatorisk läsning för komposition klasser. Som en berömd författare, lånade EB White först hans stil barnböcker i slutet av 1930-talet. Hans första bok, Stuart Little , tillsammans med sin andra, Charlotte's Web , tillsammans vann Laura Ingalls Wilder Medal 1970. Båda böckerna har sedan anpassats till manus för barnfilmer. Den animerade klassiska Charlotte's Web först dök upp 1973 och återföds som en live action film från Dakota Fanning som ormbunkar och featuring Julia Roberts som språkrör för Charlotte. Filmen debuterade på biograferna under julen 2006.

Med ett skriftligt karriär som sträckte sig över sex decennier, E. B. White vann en Presidential Medal of Freedom 1963 och en särskild Pulitzerpriset 1978, utöver de andra utmärkelser som han skriver emot. Efter 11 september-attackerna mot World Trade Center i New York City, en viss passage från EB Whites 1948 essay "Här är New York" nämndes ofta, eftersom han skrev i New York utsatthet i början av atomåldern. Whites uppsats innehöll prosa som så nära beskrev terroristattackerna mer än 50 år innan de skulle inträffa som till viss det var tragiskt poetisk, och till andra profetiska. EB White avled den 1 oktober 1985 efter att ha lidit år med Alzheimers. Han lämnade efter sig en son, Joel, och det skriftliga samlingar av sitt livsverk, av vilka många fortfarande spänningen läsarna till denna dag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.