Vem är Carl Sagan?

Carl Sagan (1934-1996) var en amerikansk astronom och populariserat vetenskap. Genom sin 1980 TV-serien Cosmos , som nådde 600 miljoner människor i över 60 länder, inspirerade han en hel generation att bli mer intresserade av astronomi och vetenskap i allmänhet. Cosmos var det mest populära PBS-serien genom tiderna. Carl Sagan var en anhängare av sökandet efter utomjordisk intelligens (SETI), en av grundarna till området EXOBIOLOGI, och en förkämpe för sekulär humanism, ses allmänt som ett alternativ till religionen.

Carl Sagan började sin karriär vid University of Chicago, där han tog examen i fysik, astronomi och astrofysik, få en doktorsexamen 1960. Mellan 1962 och 1968, arbetade han för Smithsonian Astrophysical Observatory i Cambridge, Massachusetts. Han föreläste också varje år på Harvard University under hela denna tid. År 1968 flyttade han till Cornell University, bli fullvärdig professor 1971. Från 1972 till 1981 var Carl Sagan Associate Director för Center for Radio fysik och rymdforskning vid Cornell. Från 1950-talet och under hela denna period arbetade Sagan som rådgivare åt NASA.

Carl Sagan första stora vetenskapliga upptäckter var i början av 1960-talet, där han analyserade radiovågor reflekteras från planeten Venus, och kom till slutsatsen att jorden var torr och varm. Vid den tiden var det populärt trodde att Venus tjocka moln dolde en ljumma och kanske beboelig värld. År 1962 gjorde Mariner 2 rymdfarkosten en fly-by av Venus och mätte dess yttemperatur på 500 ° C (932 ° F), varm nog att smälta bly och Sagans slutsatser valideras.

Carl Sagan var det främsta populariserat idén att Saturnus måne Titan och Jupiters måne Europa får inneha yta eller oceaner under ytan, och kan vara öppen för hardy utomjordisk mikrober. Nyligen konstaterades Titan har flera stora kolväten sjöar på ytan, något större än de stora sjöarna. En yta ocean på Europa har visat sig inte existera, men uppdrag är på gång att skicka en sond för att undersöka möjligheten till en underjordisk ocean med is radar.

Den mest minnesvärda delen av Sagans arv är utan tvekan hans tv-show, som berörde en rad frågor: astronomi, rymdfärder, upplysningen, science fiction, och många andra. År 1977 släppte Carl Sagan The Dragons of Eden: Spekulationer om utvecklingen av mänsklig intelligens , som vann Pulitzerpriset och visade Sagans kunskaper på andra områden än astronomi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.