Vem är Bull Connor?

En av de mest ökända av segregationists i Deep South under decenniet av 1960-talet, Theophilus Eugene Connor började sin politiska karriär som demokrat, men bidrog till att skapa stora klyftor inom denna part i frågan om förhållandet mellan raserna. Han är mest ihågkommen som Public Safety kommissionären för City of Birmingham, Alabama. Sin tid vid makten är ihågkommen som en period som präglades av användandet av polishundar och slangar öppen eld på Freedom Fighters, African American medborgare som samlades i offentliga sammankomster, och alla som Connor ses som främjar slutet på segregationen i staden.

Född den 11 juli 1897, trädde Bull Connor den politiska arenan under 1920-talet. Av 1936, valdes Connor polischef för staden Birmingham, en position som han innehade fram till 1952. Efter fyra års uppehåll återvände han till kontoret 1956. Under samma period blev Bull Connor framträdande i Alabama staten Demokratiska partiet, en förbindelse som ledde honom till konflikt med det nationella partiet på en rad sociala frågor, bland annat ras segregation.

Bull Connor ofta anställda metoden att beskriva dem som inte var överens med sina politiska och sociala ställningstaganden som kommunister. Till exempel ovan Connor kommunistiska tendenser i södra Negro Youth Congress som skäl för räder 1948 ett möte i gruppen och arrestera Glen Taylor, Idaho senator och gästföreläsare för evenemanget, anklagad för brott mot stadens segregation lagar. Connor uttryckte liknande känslor när han ledde Alabama Caucus från 1948 Democratic National Convention, främst beroende på de medborgerliga rättigheterna reformer som fanns på dagordningen för diskussion vid konventet.

På grund av en kontrovers kring deltagande Bull Connor i en personlig relation med sin privata sekreterare, valde Connor att inte köra för omval till sin post 1952. Dock återvände han 1956 och etablerat sin administration igen, med ringa eller inga skillnader i hans strategi. Connor verkade vara väl medvetna om att en liknande händelse i Birmingham den senaste tidens framgångsrika bussen bojkott som inträffade i Montgomery, Alabama. Hans taktik gick så långt som räder ett möte mellan ministrar från kyrkor i Birmingham och Montgomery och arrestera dem på en avgift för lösdriveri.

Bull Connor fortsatte att vara en viktig medborgerlig tjänsteman i Birmingham under 1960-talet. Känd för att vara medlem i Ku Klux Klan och en ivrig motståndare till den amerikanska medborgarrättsrörelsen, verkade Connor ofta att blunda för åtgärder inom brottsbekämpande myndigheter och andra mot medborgerliga rättigheter aktivister och anhängare. Hans agerande gick en lång väg att etablera ett nationellt rykte för Birmingham som den mest rasligt delade staden i landet. Connor inlett 1963 gripandet av Dr Martin Luther King och omedvetet få kungen tid att skriva sin berömda Letter from Birmingham Jail, anses vara en av de viktigaste dokumenten i historien om den fredliga kamp för jämlikhet mellan raserna. En förändring i strukturen av staden regeringen i Birmingham 1962 ledde till avskaffandet av kommissionens ställning Bull Connor. Försök att köra för stadens borgmästare togs sedan misslyckades. Det blev Bull Connor direktören för Alabama Public Service kommissionen år 1964, en post han innehade fram till 1972. En stroke i slutet av 1966 begränsade honom till en rullstol, men han fortsatte att övervaka sitt ansvar. En stor händelse som hans ämbetstid som Public Service kommissionär var genomförandet av att använda 911 som ett nationellt telefonnummer för katastrofbistånd, med den första användningen sker i Haleyville, Alabama den 16 februari 1968.

Efter att drabbas av en andra stroke i februari 1973 började Bull Connor en nedgång som slutade med hans död den 10 mars 1973. Hans arv omfattar några av de mest allvarliga kränkningar av civila myndigheten i historia i USA, och fortsätter att fungera som en påminnelse om en av de mest våldsamma och skamliga perioder i den amerikanska historien.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.