Vem är Betsy Ross?

Betsy Ross var kvinnan mest kända i svensk historia som har sytt den första amerikanska flaggan. Den röda, vita och blå symbol för frihet är fortfarande hennes levande arv, och intygar att hon triumferande plats i historien. Hon levde ett liv utmanas av motgång, efter att ha förskjutna av sina religiösa organisation och överlevt tre män. Men hon födde sju döttrar och upprätthålls ett familjeföretag fram till strax före sin död vid åttiofyra år gammal.

Betsy Ross, vars födelse hette Elisabet Griscom hette Betsy för kort. Hon var den yngste av sjutton barn till föräldrar som var medlemmar i Vännernas samfund. Dess medlemmar vid den tiden var också känd som kväkarna. Betsy Ross är utbildad på Quaker skolor, där läroplanen för unga damer vid tidpunkten bestod huvudsakligen av att skriva, hushållsarbete och sömnad.

År 1773 träffade Betsy John Ross, och de två rymt. John Ross var en karl lärling och en präst i den episkopala kyrkan. William Franklin, som var Benjamin Franklin's son, läsa löften till dem i New Jersey. Eftersom ekumenisk äktenskap var förbjuden på den tiden av Quaker kyrkan, Betsy och hennes make tillbakavisades av kväkarna. Stoppning verksamhet de startade tillsammans var misslyckade på grund av den amerikanska revolutionen. John dödades i en explosion krut medan striderna under Pennsylvania milisen.

Sommaren 1776 kontaktades Betsy Ross av "bestående av tre", en självutnämnd grupp bestående av George Ross, Robert Morris och George Washington, som var en karl församlingsmedlem vid Christ Church. De bad henne att sy den första amerikanska flaggan bygger på en konstruktion som skisserades av Washington. Betsy gjorde detta, men gjorde en ändring av den ursprungliga designen. Hon bytte stjärnorna från sex pekade femuddig sådana. The Betsy Ross berättelse är fortfarande betraktas som en legend av många. Det finns inte många samtida försäkringar att utskottets sammanträde faktiskt existerade. Många av räkenskaperna fördes vidare genom muntlig utsaga av släktingar. Betsy sonson, William Canby gjorde historien allmänheten genom en läsning framför Historical Society of Pennsylvania. Pennsylvania State Marinen styrelsen emellertid, har också hävdat att de låtit henne för arbete år 1777.

Betsy Ross var till förmån för kriget, och anslöt sig till Fighting kväkarna. Hon gifte sig senare Joseph Ashburn, och paret fick två döttrar. Tyvärr accosted brittiska soldater Josef på väg att upphandla varor och satt inspärrad i Old Mill fängelse, där han avled 1782. Ett år senare gifte Betsy John Claypoole, en gammal vän, och tillsammans hade de fem döttrar. År 1817 dog Claypoole efter år lider av kronisk sjukdom.

Trots det lidande hon fick utstå, drivs Betsy Ross hennes klädsel verksamhet tills hon gick i pension, då en av hennes döttrar tog över. Hon dog i Philadelphia och lades till vila vid Fria qväkaren begravningsplats. Senare flyttades Ross "fortfarande till Betsy Ross House innergård, ligger ett par kvarter från Liberty Bell och Independence Hall i Philadelphia, Pennsylvania. Denna sista viloplats är en av de tre mest besökta turistattraktionerna i Philadelphia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.