Vem är Axis Sally?

Axis Sally var en radio programföretag som arbetade för nazisterna under andra världskriget. Som amerikansk medborgare, använde hon sin bekant accent och kunskap om amerikansk musik och kultur för att försöka demoralisera amerikanska soldater som tjänstgör i Europa, läsning från beredda skript som genereras av nazistiska propagandister. Många sändningar från Axis Sally kan höras på arkivens hemsidor, för dem som är intresserade av att få ett smakprov på vad hon sändningar var. Vi känner henne som Axis Sally, var denna kvinnas namn faktiskt Mildred Gillars , och hon föddes Mildred Sisk i den amerikanska delstaten Maine 1900. Gillars studerade musik och var intresserad av att bli skådespelerska. I mitten av 1930-talet flyttade hon till Europa, till slut hamna i Berlin, där hon studerade musik och undervisat i engelska. När Radio Berlin erbjuds Gillars ett jobb, accepterade hon, som arbetar som ett programföretag till hösten i Berlin 1945.

Medan sändningar, som Gillars sig själv som "Midge på Mic. " Smeknamnet "Axis Sally "var skänkt henne av amerikanska trupper, av vilka många harmades Gillars för att arbeta för nazisterna medan hennes kolleger amerikanerna försöker bekämpa dem. Axis Sally älskade inklusive information om saknade, sårade och tillfångatagna soldater i sina sändningar, ofta retas lyssnare med vilseledande och nedslående information. Hon var också mycket förtjust i att göra suggestiv kommentarer om lojaliteter av fruar och flickvänner där hemma, vilket tyder på att även geografiska beteckningar utkämpade krig i Europa, var deras anhöriga framfart omkring med 4-FS, människor som inte hade klarat de fysiska testerna som krävs till mönstring. Den mest ökända sänds från Axis Sally inträffade strax före dagen D, då hon spelade in "Vision om invasion" starkt tyder på att något land invasion av Europa kommer inte att lyckas, och att leka med "D" D-Day med en ordagrann rim om hur det stod för "Doom, katastrof, död, nederlag" och så vidare. Lyckligtvis för de flesta i Europa, gjorde de allierade trupperna lyssna inte hennes varningar och invasionen av Normandie i slutändan visade sig vara en stor framgång för de allierade insatserna i andra världskriget.

1948 Axis Sally var deporteras tillbaka till USA, där hon möter en rättegång för landsförräderi. Hennes advokater försökte hävda att eftersom hon inte hade skrivit sina egna sändningar, hade hon inte helt maskopi med nazisterna. De hävdade också att hon hade blivit tvingad till att göra henne berömd sändningar, vilket leder juryn att döma henne på endast en av de 10 räknas hon möter. Hon förblev fängslad fram till 1961, och efter sin frigivning blev hon musiklärare i Ohio.

Axis Sally dog 1988.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.