Vem är Aphra Behn?

Aphra Behn (1640-1689) är en välkänd brittisk författare, poet och dramatiker som tros ha varit Storbritanniens första kvinnliga författare. Hon har fått äran av att kraftigt framåt orsaken till kvinnliga författare i den brittiska litterära traditionen, med noterade författare som Virginia Woolf tyder på att kvinnan författarna ta vederbörlig hänsyn till Behn, eftersom hon "förtjänat dem rätt att säga sin mening. " Även om verk av Aphra Behn undertryckta kort i den 19: e-talet för sitt utsvävande innehåll, har de ökat i popularitet igen och de läses och genomförs över hela världen.

Mycket lite är faktiskt känt om Aphra Behn liv. Hon bodde och arbetade under restaurationen, där en blomning av brittisk konst och brev inträffade, men uppgifter om de människor som levde och arbetade under denna period är knappa. Behn föddes Aphra Johnson år 1640, och tros ha gift sig med en holländsk köpman vid namn Johann Behn 1664 och änka efter honom 1665. Vissa uppgifter tyder på att Johann Behn uppfanns för att ge skydd åt Aphra Behn, ensamstående kvinnor skulle ha varit i ett enormt underläge i restaurationen Era, medan en gift kvinna eller änka skulle ha fått mer utrymme.

Under sin livstid arbetade Aphra Behan som spion för kung Charles II, reste till Surinam, tillbringade en tid i gäldenärens fängelse, och så småningom började en karriär som poet, dramatiker och författare. Några av hennes mest kända verk märks Oroonoko Abdelazar, The Rover och kärleksbrev mellan en adelsman och hans syster . Hon var särskilt frispråkig om hennes syn, vilket gjorde henne impopulär i vissa sociala kretsar, och vissa tecken tyder på att hon var lesbisk eller bisexuell.

Aphra Behn var en av de mest siffror för att skriva så kallade "erotisk skönlitteratur, föregångaren till den moderna kärleksroman. Erotisk skönlitteratur är ibland betraktas som en tidig form av den brittiska roman, märkning en tydlig avvikelse från tidigare form av brittisk fiction och Behn arbete innehöll ett antal faktorer som ansågs krati för tillfället, till exempel skildringar av kärlek. Behn arbete har också kritiserats för att vara ganska rasistisk, men det troligt avspeglas de allmänt erkända seder och tro i tiden än några personliga brister på Behn sida.

Upon hennes död 1689, begravdes Aphra Behn i Westminster Cathedral. Hennes grav kan besökas i dag av dem som är nyfikna. Hennes verk läses och studeras i en del litteratur klasser, särskilt sådana som är inriktade på brittisk litteratur och utvecklingen av den brittiska romanen. Många stora kvinnliga författare som systrarna Brontë, Elizabeth Gaskell, och Elizabeth Barrett Browning kanske inte har funnits eller blivit populära utan banbrytande av Aphra Behn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.