Vem är Alfred Uhry?

Alfred Uhry är en amerikansk dramatiker och manusförfattare, född 1936. Han är mest känd för sitt magnum opus, Driving miss Daisy , en del av hans Atlanta Trilogy. Under 2006 tjänade han skillnaden av att vara den första författare någonsin att vinna en Pulitzer Prize, en Tony Award och en Oscar för sin dramatik. Han tillbringade sina första år i Atlanta, Georgia, och denna uppfostran skulle påverka hans senare stil och ge sitt arbete en känsla av plats. Han deltog Druid Hills High School, och sedan Brown University, där han tog examen i både engelska och drama. Alfred Uhry gick sedan till New York och började undervisa i engelska vid Calhoun skolan.

Under många år kämpat Alfred Uhry på teatern, arbetade som librettist och textförfattare på Broadway. Hans tidiga verk var alla kommersiella och kritiska fel, och ingår verk som America's Sweetheart och Here's Where I Belong . Slutligen, år 1975, slog han märket med Robber brudgummen , ett samarbete med Robert Waldman. Robber brudgummen var en stor framgång, och Alfred Uhry fick Tony nominering för bit, men i slutändan är han inte vann. Ändå denna uppsättning sin bana som en allvarlig Broadway dramatiker.

Uhry fortsatte att arbeta på teatern för nästa decennium, men det var inte förrän 1987 som han hade hans nästa verklig framgång. Driving miss Daisy öppnas i Studio Theatre, och blev en omedelbar kritikersuccé. Inledningsvis verkade spela för att vara en ganska icke-seriöst arbete, och många var skeptiska till dess värde. Den centrala förutsättningen för en åldrande judisk kvinna i Södern och den svarta chaufför verkade många vara tämligen banalt, om än inte aktivt offensiv i sin skildring av förhållandet mellan raserna. I slutändan var dock överens om att spela upp dessa frågor med hjärta och erbjuder ett unikt perspektiv, medan framhäva en arketyper spela karaktär som normalt skulle förpassas till en stödjande röster.

Morgan Freeman spelade mot Dana Ivey i den ursprungliga produktionen av Driving miss Daisy , och pjäsen slutändan tjänade Alfred Uhry en Pulitzer Prize for Drama. Två år senare, anpassade Uhry manuset till ett filmmanus, svensk Morgan Freeman motsatt Jessica Tandy, och filmen vann en Oscar för bästa film från 1989, och Uhry vann en Oscar för bästa manus.

Driving miss Daisy var det första i Atlanta Trilogy, kompletterades av den sista natten Ballyhoo 1997 och Parade under 1998. Den spelar alla dra från personliga erfarenheter av Alfred Uhry, som själv blev en Judisk växer upp i söder. The Last Night of Ballyhoo har att göra med nedläggning av judiska arvet och samtidigt anpassa sig till livet i USA, medan Parade tittar på den verkliga historien om en judisk fabriksarbetare som dömdes felaktigt för mord på en flicka i Atlanta 1913 och tillbringade 70 år i fängelse. The Last Night of Ballyhoo vann Tony Award för bästa Play, medan Parade vann Tony Award för bästa bok i en musikal.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.