Vad är kumpaner?

kumpaner är nära vänner som har en lång historia med varandra. Long-term vänner och kamrater tenderar att vara speciellt nära varandra, och deras relationer är ofta ömsesidig nytta. Som ett resultat, är innebörden av ordet "kumpan" har twisted något från dess ursprungliga betydelse, och i dag används främst för att hänvisa till svågerpolitik, en typ av politisk korruption som karaktäriseras av att göra favörer för gamla vänner och långsiktiga följeslagare . I den ursprungliga mening, förefaller "kumpan" ha uppstått vid Cambridge under 1660-talet, och det tros vara härlett från grekiskans khronos , eller "tid" samma rot bakom ord som "kronologi" och "kronometer. "Ursprungligen var kumpaner helt enkelt gamla och väl etablerade vänner som ansågs vara trevlig och behaglig företag. Under 1900-talet började dock termen att förvärva mer olycksbådande konsekvenser, som politiker som deras vänner med lönsamma statliga kontrakt eller positioner. Den traditionella betydelsen av ordet är fortfarande kvar i vissa kretsar, men människor oftare använda "kumpaner" med en olycksbådande böjd, vilket tyder på en doft av korruption och nepotism som sträcker sig bortom vänskap. Svågerpolitik är olagligt i många länder, liksom andra former av korruption, men det kan ibland vara svårt att bevisa, och politikerna kan välja att ta tillfället i akt att flytta fram sina vänner i den politiska hierarkin.

historia svågerpolitik är ju ganska gamla, och många politiker genom historien har anklagats för att ge favörer till sina kumpaner. I vissa fall har historiker föreslagit att denna form av korruption i slutändan har lett till politisk instabilitet i vissa kulturer, påskynda undergången regeringar och imperier. Visst är svågerpolitik ofta ses som särskilt motbjudande av medborgarna i en nation, så fall i vilka politiker som dömts för svågerpolitik kan vara politiskt explosiv. För politiker, bedriver svågerpolitik har flera fördelar. För det första, naturligtvis, cement det långvarig vänskap, att skapa ett starkare band mellan gamla vänner. Människor som får positioner, makt, eller kontrakt genom svågerpolitik är också i tacksamhetsskuld till sina kumpaner, som kan vara en fördel senare när politiker behöver en tjänst i gengäld. Svågerpolitik omger också en politiker med människor som är lojala mot honom eller henne, som kan vara politiskt användbar.

Var svågerpolitik är olagligt, politiker i allmänhet är noga med att undvika anklagelser av svågerpolitik, att se till att de fortfarande ses som människor med integritet. I vissa fall kan politikerna försöker även att distansera sig från gamla kumpaner, särskilt om de är i stånd att hjälpa gamla kompisar, för att säkerställa att dessa vänner kommer som gynnar ett rättvist sätt, snarare än genom korrupta metoder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.