Vad är ett efternamn?

ett efternamn kan också kallas ett efternamn, förnamn eller ett efternamn. Det beror på franska användning i den 14: e århundradet från termen surnom vilket betyder "extra namn. " Ursprungliga användningen av ordet i Frankrike kan bli mer jämförbar med smeknamn, än det är att familjens namn. I Middle engelska är termen sirename egentligen en korruption av surnom och troligen stod för det sätt på vilket de flesta västerlänningar använder efternamn i nutid. Det var namnet på fadern, som ges till barnet vid förlossningen. Efternamn är lite vilseledande i bruk, eftersom det i många asiatiska kulturer, ett släktnamn sker innan ett "förnamn" eller "födelsenamn. " P

Surnames används i olika former under många av världens kulturer, men varje kultur kan definiera hur ett efternamn härstammar eller används. I stora delar av Västeuropa och USA, är efternamnet efternamnet på fadern, eller i avsaknad av gifta föräldrar, det sista namnet på modern. Även när kvinnor behåller sina efternamn efter äktenskapet, de ofta kommer fortfarande att ge sina barn den sista namnet på barnens far. Några barn får avstavas namn, men detta är relativt ovanligt och tenderar att inte överleva mer än en generation eller två. Två vuxna med bindestreck namn som har barn måste ge sina barn fyra efternamn. Att använda efternamn var inte vanligt i stora delar av västvärlden förrän omkring den 10: e århundradet, och sannolikt datum till Vikings användning av dem. Record användning finns mycket längre tillbaka i Asien. I Kina, den första efternamn kan ha Fu, och den tradition som inleddes med kejsaren Fu Xi i cirka 2850 f. Kr. Du kommer inte hitta mycket uppgifter om efternamn användning i antikens Grekland, Rom eller i biblisk litteratur. Ibland har identifierats av var de kom ifrån, och tradition av efternamn som går tillbaka till en geografisk plats återspeglar många av efternamn idag. I själva verket kan många familjenamn spåras till flera olika metoder för identifiering, de kan återspegla yrke, område födelseort, fysiskt eller personliga drag, namn på djur, eller religiösa namn. Ett antal efternamn, främst från norra Europa slutar med "sen", "Sian" eller "son", vilket brukar innebära son. I bibliska skrifter, men efternamn är inte vanligt, är det tradition att identifiera sig genom föräldrarnas ursprung eller fäderneärvda härstamning.

Den vanligaste efternamn i världen i dag är inte Smith, men Chang. I USA är Smith den vanligaste efternamn, följt av Johnson, Williams, Jones, och Brown. Har en av de vanligaste efternamn gör det mycket svårt att spåra härstamning, med tanke på spridningen av namnet bland närstående personer. Det är mycket lättare att spåra ärftlighet när du har ett ovanligt efternamn. Regler för att bestämma efternamn är mycket komplexa genom stora delar av världen, och har även saker som att lägga till olika ändelser som anger maskulina eller feminina barn, eller spåra familjen härstamning genom mammor än pappor. Varje kultur avgör hur efternamn kommer att användas, och även inom denna användning finns många undantag och enskilda fall.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.