Vad är en pirat?

pirat är någon som begår rån till sjöss, oftast utan att utses för detta av någon särskild nation. Medan ordet pirat för tankarna till sjöss fruktade hjältar av förra århundradet, är sanningen att piratkopiering är fortfarande vanligt i hela världen. Dessutom har en pirat blivit en symbol för ett vanligt brott utanför Somalias och Singapore kuster och i vattnen mellan Indiska oceanen och Stilla havet, där pirater är ansvarig för förluster på upp till $ 16 miljarder per år.

Förr i tiden var en pirat en av de mest fruktade brottslingar. Så tidigt som 13: e århundradet före kristus, var pirater redan terrorisera Egeiska havet, förstöra fartyg och snatteri riverside byar. Av medeltiden hade en pirat blivit en symbol för en tid plågats av våld, rädsla, och åtal. Guldålder piratkopiering, som sträckte sig från 1560 fram till långt in på andra delen av 18th century, var centrerat i Västindien. Tortugaön och Port Royal var de två mest kända pirat-center i Västindien, främst eftersom konflikterna över koloniseringen hade gjort området lättillgängligt för besökare och pirater lika.

pirater, eller privilegierade pirat, var en pirat på uppdrag av en kung för att fånga utländska fartyg. Detta var en vanlig "handel" praxis mellan fientliga nationer, och det ledde till allvarliga internationella strider, särskilt mellan England och Frankrike. Enligt lagen var pirater inte tekniskt en pirat, vilket innebar att han inte kunde ställas inför rätta och döms, om tillfångatagna.

Bilden av den klassiska pirat har föga att göra med verkligheten. De flesta av dem tillbringade sitt liv på havet, drabbats av svår nutrition, och dog ung. Vatten var svåra att komma från råvara, så öl var den dryck val till havs. I vattnet, var en pirat en kämpe, koncentrerad på att överleva i uttråkning mellan attackerna. Väl hemma på land, men en pirat tillbringade mycket av sin tid i den lokala krogar, dricka och spel. I våra dagar har piratkopiering flyttats från sitt ursprungliga syfte att stjäla till att omfatta kidnappning av människor för lösen, sabotage, beslag av personliga föremål (snarare än last), och mord. Under senare år har det varit ett uppsving för pirater i områden av politisk oro, som Somalia.

Några av de mest kända piraterna omfatta Anne Bonny, Sir Francis Drake, William Kidd, Sir Henry Morgan, "Black Bart" Bartholomew Roberts, och Zack Edward svart skägg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.