Vad är en munk?

En munk är en man som valt att ägna sitt liv åt gudstjänster och kontemplation. Munkar finns i den kristna, hinduiska, buddhistiska och taoistiska traditioner, bland annat, och det finns ett antal olika typer av munk, från bröderna i aktiv tjänst till anchorites som väljer att avskärma dig från samhället att föra ett liv av askes och kontemplation.

För att bli munk, måste man i regel tillämpas första gången på ett kloster, där han kommer att intervjuas av de boende innan de accepteras på försök. Om rättegången är framgångsrik, kommer han att vara upptagen som novis, vilket innebär att även om han ännu inte anses vara en full munk, löften möjlighet att vidta kommer att erbjudas någon gång. Efter en period som novis som kan variera, beroende på de regler i samhället, kommer han att erbjudas löften och accepteras som en full munk.

Monks kan leva i olika samhällen. Vissa kloster är avsedda för aktiv tjänst i den omgivande regionen, med munkar som arbetar både på klostret grunder och utanför. Andra är mer instängd, att främja en mer allvarlig och fokuserad miljö som är särskilt ägnad åt religiös sysselsättningar och munkar vanligtvis förväntas arbeta på grund av klostret för att producera mat, kläder och andra behov. I vissa fall kan munkar och med ta löften om tystnad för att öka kontemplativa stämning.

Många religioner har också en tradition som anser eremiter och andra enstaka religiösa asketer att vara munkar. I de flesta fall, människor väljer att bedriva en period av Hermitage eller isolera askes efter att ha suttit i ett kloster under en viss tidsperiod. Samtidigt som levde som en eremit, bygger en munk på vänlighet andras och sin egen förmåga att försörja sig själv, med några eremiter som väljer att leva i hårda, till isolerade miljöer förhöja upplevelsen. I vissa kulturer är sådana perioder sägs vara mycket viktig för personlig utveckling och religiösa utveckling.

religiösa asketer måste generellt ta löften om fattigdom, lydnad, arbete, service och kyskhet. Dessa löften är inte att ta lätt på, välja mellan att bli munk bör betraktas som en permanent liv val, även om munkar erbjuds möjligheter att avvika klostret innan de tar sina äktenskapslöften. Normalt är munkar förväntas ha några utestående skulder eller förpliktelser, och de måste visa ett verkligt engagemang för det religiösa livet innan de kommer att accepteras i ett kloster på försök.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.