Vad är en bedragare?

En bedragare, eller bondfångare, är en svindlare som verkar genom att vinna förtroende för den person de kommer att lura. Den bedragare har varit en populär figur i litteratur och media för mer än ett århundrade, och framställs ofta som en anti-hjälte, eller åtminstone något karismatisk skurk.

Begreppet con man användes först i mitten av 19th century vid rättegången mot bedragare William Thompson. Thompson används en mycket enkel con, där han skulle bokstavligen gå fram till främlingar och frågar dem om de hade förtroende för att låna honom sin vakt. När de gjorde det skulle han lämna med klockan. Detta verkar otroligt rakt framåt, och lite skrattretande att tänka på, men faktum är att många bedragare har använt sådana direkta metoder för att skörda enorma vinster. Det har sagts att det finns lika många typer av con eftersom det finns typer av människor, och om så är fallet, det finns lika många typer av bedragare också. Den bedragare kan vara någon från en flott figur, bedecked i rika kläder och verkar nu vilja för ingenting, att en orkeslös gubbe, trasiga och i trasor och till synes blind. En hörnsten för bedragare är att han eller hon sällan ser ut som en bedragare. Det bedragare var vanliga under den 19-talen, särskilt i England och Amerika. Famous con män omfatta Lou Blonger, som organiserade en hel falskspelare att trakassera folk Denver vid sekelskiftet, den bedragare Scotty, som arbetade i Death Valley-området och lurade folk till att köpa aktier i gruv hans strävanden, ber om deras önskan att vara en del av guldruschen och så småningom byggs en enorm ranch som var känd som Scotty slott, Charles Ponzi, som skapade det ökända Ponzi "bli rik snabbt" system, och Victor Lustig, en bedragare mest känd för ett system där han sålde Eiffeltornet till skrot återförsäljare.

Kanske en av de mest kända con män i modern tid är den bedragare Frank Abagnale, som hade hans liv som avhandlas i ett nyligen Hollywoodfilm, Catch Me If You Can . Abagnale var en mästare förfalskare och bedragare, som lurade sig fram genom mer än två miljoner dollar av kontroller, och låtsades vara en läkare, en advokat, en lärare och en pilot under sin karriär som bedragare.

bedragare är en otroligt populär figur i film, med större-än-livet con män gör ofta upp centrala tomter i filmer. Filmer som innehåller con män från träffar av 1950-talet, 1960-talet och 1970 omfattar Regnmakaren , The Producers , och Sting . Under 1980-talet den populära A-Team skisserat en bedragare som en av huvudpersonerna, och Frank Oz riktas både Dirty Rotten Scoundrels och The Vanishing , två filmer som roterar runt con män. 1990-talet skedde en ökning av filmer med con män, med hits som The Talented Mr Ripley , spanska Prisoner , Six Degrees of Separation , och Grifters . Slutligen, i början av-21: a århundradet en enorm våg av con filmer och TV-syntes, med succéer som Oceans Eleven , Heist , The Score Catch Me If You Can , Lost , The Real Hustle , och The Riches .

Många kriminella element har en stor fascination för den populära fantasin, men det verkar som kanske ingen är så populär som bedragare. Kanske är tanken att vem som helst kan bli lurad, eller kanske det faktum att de flesta nackdelar, trots att ha mycket verkliga offren, innebär ingen fysiskt våld och sköts av de mest karismatiska människor. Oavsett anledning är con fenomen osannolikt att åka iväg något snart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.