Vad är en Sheikh?

Sheikh eller Sheik är ett arabiskt ord, som används före förlossningen av islam, att utse äldre manliga medlemmar av en stam som dem förtjänar respekt. Det är jämförbart med termen äldste i engelska språket, särskilt när en äldre titel förmedlar inte bara en person i en viss ålder och mognad, men också en person som kan fatta politiska beslut om en grupp människor i en specifik plats. Sheiken i det förflutna och i nutiden är inte bara respekteras, men kanske har den specifika uppgiften att vägleda och skydda en grupp människor, lösa tvister, är en religiös ledare, och bidra till att administrera lagen. Sheikens hustru brukar kallas sheikah. Särskilt i Bedouin nomadstammar, är sheik härskare över en stam, och som sådan, tillämpar lagen gör behandlar andra stammar, och arbetar för välstånd för sitt folk.

Trots en öppen förening med islam, det är ett misstag att tro alla shejker är muslimer. Det är också ett vanligt misstag att visa alla araber som islamiska. Det finns kristna shejker, speciellt i länder som Libanon, som har någon lokal myndighet för att skydda sina befolkningar. De är ganska jämförbara med medeltiden begreppet Herren som skyddar och ser till välbefinnande sitt folk (många stormän inte missbruka det feodala systemet). En bra sheik lyssnar på folket och framgångsrik uppfyllandet av hennes arbete innebär att folket skyddas och välmående. Det är knappast demokratiskt, men är oftast mycket mer rättvist än det som fanns i det feodala tider. I modern tid, Sheikh kan vara ett hedersuppdrag sikt. Äldste kan rikare medlemmar av ett folk slås upp till som shejker. Deras erfarenhet, rikedom och vishet innebär att de är viktiga medlemmar i ett samhälle, och bör höras i frågor av betydelse. Människor kan söka denna typ av shejk för råd. Dessutom kan nästan alla äldre män i ett samhälle anses shejker. Ibland Sheikh är mindre av en ledare för ett samhälle i politisk mening utan mer en religiös lärd. Äldste sufier som tar order kallas shejker och är lärare och instruktörer. Ledare inom naturvetenskap kan hedras genom att bli kallad shejker.

västvärldens definition av Sheikh begränsat denna term för att hänvisa till Kuwait ledare. Detta är ett förbiseende, och i verkligheten felaktig, eftersom det är i mycket större nytta i den arabiska världen. Kuwaitiska ledare är inte kallas shejker längre, för övrigt, men nu kallas emirer .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.